Zahtjev za istragu: Eksperimenti na djeci

Zabrinjava mogućnost da su slične grobnice postojale i u drugim irskim katoličkim ustanovama (EPA)

Tvrdnje da su djeca u katoličkim prihvatilištima za majke s djecom u Irskoj bila podvrgavana eksperimentalnom vakcinisanju danas su ponovno iznijele na vidjelo neke od mračnih tajni tamošnjih katoličkih institucija.

Radiostanica “Newstalk” došla je do saznanja da se 80 djece razboljelo kada im je greškom data vakcina za stoku sredinom sedamdesetih godina, u vrijeme dok su na njima testirani drugi lijekovi, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Ove tvrdnje uslijedile su za novim dokazima o navodnoj masovnoj grobnici u katoličkom prihvatilištu u okrugu Galway, u kojoj su pronađena tijela do 800 maloljetne djece.

Na tom mjestu nisu pronađeni ni mrtvački sanduci niti nadgrobni spomenici.

Masovna grobnica

Historičarka Catherine Corless, koja je otkrila grobnicu, kaže da njeno istraživanje slučajeva smrti u prihvatilištu St. Mary u Tuamu ukazuje da je nekadašnja septička jama u blizini zgrade prihvatilišta korištena kao masovna grobnica.

Kuće za žene s djecom bile su namijenjene neudatim majkama koje su zbog toga bile žigosane u konzervativnom katoličkom društvu.

Sada postoji zabrinutost da otkriće grobnice u Tuamu upućuje na mogućnost da su slične grobnice postojale i u drugim irskim katoličkim ustanovama.

Istražna komisija

Dablinski nadbiskup zatražio je da bude formirana istražna komisija, nezavisna od crkve i države, koja bi ispitala takve tvrdnje.

Već neko vrijeme se zna da je više hiljada djece iz katoličkih prihvatilišta primilo eksperimentalne vakcine, a mnoga od njih to su saznala tek decenijama kasnije.

Sestra Sarto iz prihvatilišta Bessborough, jedne od ustanova koje su učestvovale u medicinskim eksperimentima, tvrdi da su djeca vakcinisana isključivo uz pristanak roditelja.

“Ljekar bi došao ovdje i pitao može li provesti eksperiment i majke bi mu dovodile djecu”, rekla je za radio “Newstalk2.

Sestra Sarto tvrdi da se stanje djece kasnije pratilo te da “niko nije umro i nije imao trajne posljedice”.

Izvor: Agencije