Zahtjev SAD-a za finansiranje NATO-a je ‘pošten’

Von der Leyen i Mattis saglasili su se da se brojni globalni problemi ne mogu riješiti bez Rusije (Reuters)

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila je da je imala pozitivan sastanak s američkim kolegom Jamesom Mattisom i da američki poziv partnerima u NATO-u da pojačaju finansiranje transatlanskog saveza smatra “poštenim zahtjevom”.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Von der Leyen je izjavila da je pozdravila Mattisovu ponudu da produbi strateški dijalog između dvije zemlje i izrazila je jasno i duboko obavezivanje prema NATO-u.

Dodala je da su se ona i Mattis također saglasili da se brojni globalni problemi ne mogu riješiti bez Rusije, ali da Moskva također treba poštivati međunarodno pravo i granice drugih suverenih zemalja, prenosi Reuters.

Trump podržava NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je izrazio uvjerenje da će novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump zadržati posvećenost i liderstvo Amerike u Alijansi i transatlantskoj sigurnosti.

“Apsolutno sam uvjeren da će predsjednik Trump zadržati američko liderstvo u Alijansi”, rekao je Stoltenberg u obraćanju na skupu u organizaciji Njemačkog Marshallovog fonda u SAD-u, održanom u Briselu u novembru prošle godine.

Trump je u nekoliko navrata govorio da “NATO ima problema”.

“Prvi je to što je NATO zastario, jer je osmišljen prije mnogo godina. Drugi je problem što zemlje ne plaćaju [članarinu] koliko bi trebale”, rekao je. 

Plaćati članarinu NATO-u

Samo pet zemalja plaća primjerenu članarinu, rekao je Trump. 

“Trebali bismo štititi te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju što bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD-u”, kazao je Trump, dodavši da se “NATO nije trudio baviti terorizmom”.

“Pet. To je malo… Kad se to stavi nastranu, moram reći da je NATO za mene jako važan”, zaključio je novoizabrani američki predsjednik.

Izvor: Agencije