Zahtjev Ratka Mladića sudu u Hagu

Generala Mladića (77) Haški tribunal nepravosnažno je osudio na doživotni zatvor (EPA)

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je od suda u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu kako bi obišao grob ćerke, za koju je tvrdio da je “ubijena”, i drugih rođaka.

“U mojim godinama i u mom zdravstvenom stanju mogućnost da im budem na pomenima” ograničena je jer “sat otkucava”, rekao je Mladić na konferenciji o stanju u postupku, čitajući sa lista papira.

“Navršava se 25 godina od smrti moje ćerke Ane, koja je ubijena kad je imala 23 godine”, rekao je Mladić.

Prema istrazi koja je tada obavljena, Ana Mladić je 1993. počinila samoubistvo u Beogradu.

Mladić je rekao i da mu je majka “preminula 2003.” i da se nije oprostio s njom, niti joj otišao na grob u istočnom Sarajevu. Nabrojao je i druge rođake na čijim grobovima nije bio.

Mladić se nada humanosti i saosjećanju

Obraćajući se sudiji Priski Njambe, Mladić je izrazio nadu da će sud njegov zahtev razmotriti “sa humanošću i saosećanjem”.

Na kratkom zasedanju suda ponovo je govorio i Mladićev branilac Dragan Ivetić, ali iza zatvorenih vrata.

Na javnoj sednici nisu pominjani drugi detalji o žalbenom postupku u tom predmetu, koji je u toku.

Ratka Mladića (77) Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Proglasio ga je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UN-a za taoce od 1991. do 1995.

Na tu prvostepenu presudu žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo, koje traži da on bude osuđen i za genocid u još šest bosanskih opština. Po toj tački optužnice Mladić je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Posle ulaganja žalbi i razmene pisanih argumenata Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo u dogledno vreme trebalo bi da žalbe i usmeno obrazlože pred sudijama.

Termin žalbene rasprave još nije određen.

Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od leta 2011, kada je uhapšen u Srbiji.

Izvor: Agencije