Zahtjev da se gradonačelnik Prijedora izvini

U Prijedoru su 31.maja građani iz svih dijelova zemlje, ali i drugim gradovima, obilježili Međunarodni dan bijelih traka (Al Jazeera)

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj (RS) oštro je osudio izjavu gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka u tom gradu, nazivajući ovaj mirni skup građana, koji su se okupili da iskažu svoju solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u tom gradu, ali i širom BiH “slavljem” i “običnom gej paradom”.

‘Degutantno, ali nije neočekivano’

Pavićevo vrijeđanje prijedorskih porodica žrtava i preživjelih jeste degutantno, ali, nažalost, nije neočekivano. Ovo je za Agenciju Fena izjavio Refik Hodžić, Prijedorčanin, nekadašnji glasnogovornik Tribunala u Haagu, danas direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u New Yorku. Fenin sagovornik smatra da Pavić “ovim skandaloznim uvredama samo potvrđuje da ne smatra sve građane Prijedora jednakima, čak ni u smrti, osim kada mu trebaju njihovi glasovi i novac dijaspore”. “Stidim se što moj grad ima takvog gradonačelnika”, rekao je na kraju kratkog razgovora za Federalnu novinsku agenciju Refik Hodžić, direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu iz New Yorka.

Sraman stav

“Ova izjava, kao i sramni stav gradonačelnika Pavića prema ovom okupljanju neposredno pred održavanje mirnog skupa, ne samo da degradira poziciju i instituciju, na čijem je čelu, nego predstavlja direktno negiranje sudski utvrđenih činjenica o zločinima počinjenim u ovom gradu, te omalovažavanje žrtava i ruganje građanima i porodicama žrtava, čiji zahtjev da se obilježe mjesta stradanja više od 3.000 mrtvih Prijedorčana jeste legitiman i human”, ukazuje se u saopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a.

Sramna izjava gradonačelnika Pavića, kako naglašavaju, zaslužuje svaku osudu i nameće pitanje čiji je Pavić predstavnik, ako javno, grubo i politički nekorektno negira i omalovažava potrebu dijela svojih građana da se na dostojanstven način sjete svojih nedužno stradalih.

Helsinški odbor za ljudska prava u RS-a podsjeća da je Marko Pavić tokom uvodnog govora na konferenciji Haškog tribunala održanoj u junu 2005. godine u Prijedoru, tada na funkciji načelnika općine Prijedor, izjavio da se „…moramo suočiti sa pravdom i istinom, upravo onakvom kakva ona jeste“, te „…da zlo treba osuditi, a prema žrtvama izraziti svoje saosjećanje, izraziti žaljenje što im se tako nešto desilo…“

“Nedavnom izjavom i odnosom prema ovom mirnom okupljanju, gradonačelnik je direktno pogazio svoje tada izgovorene riječi, a pokušajem da istinski zabrani ovaj mirni skup, kao i nastojanjem da negira i ignoriše potrebu izgradnje kulture sjećanje na stradanja i stradale, te da zaustavi procese suočavanja s prošlošću, on najgrublje gazi svoje, također tada izgovorene riječi da „istina treba da pomogne tome da mi u budućnost ono što nije dobro nikada više ne ponovimo” – ukazuje se u saopćenju.

Ignorisanje činjenica

Helsinški odbor za ljudska prava u RS-a poziva gradonačelnika Pavića, ali i ostale članove gradske administracije Grada Prijedora da javno upute izvinjenje porodicama žrtava zbog ove sramne izjave, ali i da u najkraćem roku zajedno sa predstavnicima žrtava i njihovim porodicama pronađu način da se stradanja i stradali u Prijedoru obilježe na dostojanstven način, te da se konačno stane na put kontinuiranom negiranju zločina, te ruganju žrtvama.

“Grubo i permanentno ignorisanje činjenica iz rata kao i potrebe društva da zaliječi rane iz prošlosti na dostojanstven način od onih koji vode jedan grad kao što je Prijedor na koncu mora dovesti do preuzimanje nedvosmislene političke odgovornosti zbog neprihvatljivih ideja suprotnih princima pomirenja, mirnog suživota i normalizacije odnosa” – zaključuje u saopćenju Helsinški odbor za ljudska prava u RS.

Izvor: Agencije