Oglasi

Zahtjev 57 zemalja UN-u: Kazniti zločince

U pismu se traži obraćanje Međunarodnom kaznenom sudu radi istrage o ratnim zločinima počinjenim u Siriji.
U pismu se ističe da bi istraga ICC-a trebala biti vođena "bez izuzeća, ma ko da su osobe odgovorne" za ubijanja

Grupa od 57 zemalja, koju predvodi Švicarska, zatražila je u pismu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda obraćanje Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) radi istrage o ratnim zločinima počinjenim u Siriji.

Pismo je poslala švicarska misija pri UN-u, koja je nekoliko mjeseci prikupljala potpise. Među potpisnicima su brojne evropske zemlje kao Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Španija, ali i Australija, Japan, Libija i Tunis.

Poštivanje ljudskih prava

U pismu se ističe da bi istraga ICC-a trebala biti vođena "bez izuzeća, ma ko da su osobe odgovorne" za ubijanja.

"Trebalo bi da Vijeće uputi poruku u kojoj će od sirijskih vlasti i svih drugih strana tražiti potpuno poštivanje ljudskih prava", navodi se u tekstu.

"Treba provesti istragu o mnogobrojnim optužbama za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Siriji, a odgovorne izvesti pred Sud, ma na kojoj strani bili", navodi se u saopćenju glasnogovornika švicarske misije pri UN-u Adriana Sollbergera.

"Švicarska je ubijeđena da neće biti trajnog mira u Siriji bez odlučne akcije protiv nekažnjavanja", kazao je on.

Budući da Sirija nije sudjelovala u osnivanju Međunarodnog kaznenog suda, potrebna je intervencija kod Vijeća sigurnosti kako bi se moglo obratiti ovom Sudu, što za sada izgleda nevjerovatno zbog zaštite koju Moskva i Peking daju u Vijeću svom sirijskom savezniku.

Veto Rusije i Kine

Rusija i Kina su u tri navrata stavile veto na nacrte rezolucija za vršenje pritiska na predsjednika Bashara al-Assada.

Obje zemlje su odbile potpisati švicarsku peticiju. Sjedinjene Američke Države nisu pristupile ICC-u, nisu potpisale peticiju, ali podržavaju ovu švicarsku inicijativu, izjavile su diplomate.

Izvor: Agencije