Oglasi

Zaharova: Ruski vojnici stigli u Venecuelu

Prisustvo ruskih vojnika u Venecueli regulisano je sporazumom dvije zemlje o vojno-tehničkoj saradnji iz 2001. godine, rekla je glasnogovrnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.
Rusija surađuje sa Venecuelom u skladu sa Ustavom te države, tvrdi ZaharovaEPA

Ruski vojnici stigli su u Venecuelu u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom koji su potpisale vlade u Moskvi i Karakasu, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Generalni sekretarijat Organizacije američkih država (OAS) ranije je osudio sletanje dva ruska aviona u Venecuelu, koji su prevozili vojnike i teret, prenosi ruska agencija TASS.

"Nismo iznenađeni politički motivisanim saopštenjem OAS, u kojem je Rusija bez ikakvog razloga optužena za vojni upad u Venecuelu i narušavanje suvereniteta te zemlje. Uvereni smo da nije nadležnost tehničkog tela da izriče nezavisnoj državi sa kim i kako da sarađuje i procenjuje status vlade Venecuele, koja ima istinsku moć, za razliku od samoproglašenog, tehničkog predsednika Huana Gvaida", poručila je Zaharova, reagujući na saopštenje OAS.

Rusija, prema njenim rečima, sarađuje sa Venecuelom u skladu sa Ustavom te države i u zakonskom okviru.

Guaido: Maduro nema povjerenja u svoju vojsku

"Prisustvo ruskih vojnika u Venecueli regulisano je sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji koji su potpisali Rusija i Venecuela u maju 2001. godine", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

S druge strane, vođa opozicije Venecuele Juan Guaido ocenio je da prisustvo ruskih vojnika u Venecueli predstavlja kršenje Ustava.

"Izgleda da (vlada Nicolasa Madura) nema poverenja u sopstvene vojnike, jer ih dovodi iz inostranstva.. Oni ponovo krše Ustav", rekao je Guaido, koga podržava pedesetak zemalja uključujući SAD, u obraćanju u Parlamentu.

Parlament je jedino telo u zemlji pod kontrolom opozicije.

Prema pisanju lista El Comercio dva ruska aviona, "Antonov" An-124 i "Iljušin" Il-76 sletela su 23. marta u Karakas sa ruskim vojnicima i 35 tona tereta.

Agencija AP javila je, pozivajući se na venecuelanske zvaničnike, da su dva ruska aviona sletela u Karakas, a da su pristigli i ruski zvaničnici koji će razgovarati o održavanju opreme, treningu i strategiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.