‘Zagušljivi miris smrti’ dok SDF napada posljednje utočište ISIL-a

Otkako je operacija počela, najmanje 60.000 ljudi, većinom žene i djeca, napustilo je Baghouz (Reuters)

Piše: Anchal Vohra

Asmar al-Bahr kaže da je vidio mnogo tijela kako leže u privremenom logoru Islamske države Irak i Levant (ISIL) na istoku sirijskog sela Baghouz, kao i zalihe oružja. 

Međutim, brine se da možda nikada neće zaboraviti “zagušljivi miris smrti”. 

Bahr je fotograf u Sirijskim demokratskim snagama (SDF), kurdskoj grupi koju podržava SAD u borbi protiv ISIL-a. Kaže da je otišao u selo u utorak, nekoliko sati nakon teških borbi noć ranije. 

“Razgovarao sam sa nekoliko boraca ISIL-a”, rekao je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru. 

“Tamo su bili Rusi, Šveđani, Nijemci i drugi. Mnogi od njih su mi rekli da se nikada nisu predali i da će se vratiti po glave nevjernika, neki su rekli da se kaju što su se pridružili ISIL-u ali nisu mogli lako otići, pa su ostali.”

SDF je 9. februara počeo operaciju kako bi istjerao ostatke ISIL-a iz Baghouza iz provincije Deir Az Zor, posljednjeg utočišta grupe na sirijsko-iračkoj granici. 

Od tada je više puta objavljeno da je ISIL blizu poraza i da će se to desiti svakog momenta. Operacije koje su se izvele ove sedmice izgurale su ISIL na mali dio teritorije koje se drži, saopćio je SDF. 

‘Skrivanje u pećinama’

Prema mapama koje je na Twitteru postavio glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali, ostatak boraca ISIL-a i članovi njihovih porodica se nalaze na nekoliko stotina metara dugoj teritoriji uzduž rijeke Eufrat. 

Međutim, Bali je upozorio da se ne donose preuranjene objave. 

“Ovo nije objava o pobjedi, ali je značajan napredak u borbi protiv ISIL-a. Borbe se nastavljaju dok se grupa terorista ISIL-a koji se nalaze na malom podrčuju još bori.”

Dan nakon toga, američki predsjednik Donald Trump se činio spremnim da drugi put proglasi pobjedu nad ISIL-om – prvi put je to uradio u decembru. Oni koji su ostali, rekao je u srijedu, “nestat će do večeras”. 

Ahmad Sultan Abu Araj, zamjenik komandanta Jaish al-Thwara, rekao je u četvrtak da su Trumpovi komentari preuranjeni. 

“Američki predsjednik je rekao istu stvar ranije. Objava pobjede bi trebala biti krajem marta ili početkom aprila, ako se ne desi ništa neočekivano.”

“Borci ISIL-a se još mogu skrivati u pećinama na obali Eufrata i u blizini kampa. Te pećine su možda povezane sa pustinjama Iraka i Deir Az Zora tunelima, to još ne znamo. Nalazimo se nekih 500 do 1.000 metara od njih.”

Kamioni u Baghouzu

Fotograf Asmar smatra da se “objava o oslobađanju” Baghouza neće desiti prije “punog prenosa oružja i prije nego što SDF očisti to područje”. 

“Dosta je kamiona u Baghouzu kako bi se očistila tijela”, dodaje. 

Otkako je operacija počela, najmanje 60.000 ljudi, većinom žene i djeca, napustilo je Baghouz i sada se nalaze u kampovima na sjeveroistoku Sirije. 

Hiljade boraca ISIL-a zarobljeni su u improviziranim zatvorima SDF-a. Za one koji su ostali u Baghouzu vjeruje se da su borci ISIL-a sa članovima porodica koji ne žele da se predaju. 

SDF je rekao da je usporio operacije da izbjegne civilne žrtve. Ranije su njegovi lideri govorili da se zastoj desio zbog pregovora sa ISIL-om da oslobodi taoce. 

Međutim, Ahmad Sultan Abu Araj, komandant SDF-a, rekao je da informacije o taocima nisu potvrđene. 

Izvor: Al Jazeera