Zagrijavanje: 17 posto pomorske faune manje do 2100.

Globalna biomasa pomorskih životinja će se smanjiti pod uticajem porasta temperature, navode istraživači (Ilustracija)

Oko 17 odsto pomorskih životinja (riba, beskičmenjaka, sisara) mogli bi da nestanu do 2100. godine ako emisije ugljendioksida nastave da rastu sadašnjim tempom, upozorava se u studiji objavljenoj u američkom časopisu PNAS, prenosi agencija Beta.

Ovo smanjenje odnosi se samo na posljedice klimatskih promena, ne razmatra se kako na morski svijet utiče pretjerano ribarenje ili zagađenje.

Kako se navodi, to će imati veliki uticaj na biodiverzitet i na sigurnost hrane.

Okupljeni u konzorcijum „FishMiP“, projektu koji se bavi ribarenjem i pomorskim ekosistemom, 35 istražitelja sa četiri kontineta došli su do globalne procjene štete koje zagrijavanje ima na riblje resurse.

Zaključak je da, ukoliko emisije gasova sa efektom staklene bašte nastavi da raste sadašnjim tempom, globalna biomasa pomorskih životinja će pasti na 17 posto do 2100. godine u odnosu na prosjek iz perioda od 1990. do 1999. godine.

Rekordna emisija gasova u 2018.

Ukoliko svijet uspije da zadrži zagrijavanje na ispod dva stepena Celzijusa, to smanjenje će se ograničiti na pet posto, navodi se u studiji.

„Kakvi god bili scenariji emisija globalna biomasa pomorskih životinja će se smanjiti pod uticajem porasta temperature i smanjenja primarne produkcije“, navode istraživači.

Grubo proračunato, za svaki dodatni stepen zagrijevanja temperature, okean će izgubiti dodatnih pet posto životinjske biomase.

Države su se obavezale krajem 2015. u Parizu da zadrže porast temperature na ispod dva posto u odnosu na nivo prije industrijske revolucije.

Međutim, svjetske emisije tih gasova su dostigle novi rekord 2018. godine, što nagovještava se da bi temperatura mogla da poraste četiri stepena ako se sadašnji trend ne zaustavi.

Prema studiji, uticaj na pomorsku faunu će biti veći na životinje koje su više na ljestvici, znači ribe i sisare, prije nego planktone.

Izvor: Agencije