Zagrepčani se pitaju: Ko nam je gradonačelnik?

Nakon što je u utorak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovo završio u istražnom zatvoru, situacija u glavnom gradu Hrvatske je komplicirana. S obzirom da mu je sud prije toga dozvolio da vrši gradonačelničku funkciju, on sada ponovo nekome mora dati punomoć za upravljanje gradom. Nagađa se i da će uskoro podnijeti ostavku, kako bi izazvao nove izbore.

Uobičajen radni dan u zagrebačkom Poglavarstvu, ali samo na prvi pogled, jer građani ne znaju odgovor na najjednostavnije pitanje: Ko je trenutno gradonačelnik Zagreba?

Ista je situacija bila i kada je Bandić prvi put završio u zatvoru, u oktobru prošle godine. Tada je imenovao Sandru Švaljek vršiteljicom dužnosti. Kada je pušten, bilo mu je zabranjeno vršiti dužnost gradonačelnika i kontaktirati sa svjedocima.

Prema optužbama Ureda za suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta, prekršio je uvjete, nagovarao svjedoka da promijeni iskaz, čak i krivotvorio neke dokumente, i ponovo završio u zatvoru.

Pripreme pred izbore

Sve se to događa u vrijeme kad je Bandić, još dok je bio na slobodi, pripremao osnivanje stranke i izlazak na parlamentarne izbore.

“Ja to znam radit najbolje u ovoj zemlji i ustrojit ćemo za tri mjeseca najorganiziraniju priču, ne samo u Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj. Nećemo spavat’, radit’ ćemo i preko vikenda”, kazao je on.

Za izlazak na izbore, smatra analitičar Žarko Puhovski, zatvor bi mu mogao biti dobar marketing.

“Meni se čini da u ovom trenutku nema boljeg PR-a od toga da se čovjeka odvede u zatvor pod ovakvim, javnosti ne sasvim transparentnim, optužbama, pa se može misliti da se radi o političkom obračunu. To su pokazali izbori ovih dana u Dubrovniku, to su pokazali izbori u Vukovaru, to je pokazao uspjeh Hrvatske demokratske zajednice kao stranke koja je makar i nepravomoćno osuđena”, smatra Puhovski.

A hoće li biti vanrednih izbora u Zagrebu ovisi o tome hoće li Bandić podnijeti ostavku. Bandić, koji već peti mandat vodi hrvatski glavni grad, osumnjičen je za pronevjere na štetu grada i države od gotovo 2,5 miliona eura, podsjeća novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak, koja se javila iz Zagreba.

Izvor: Al Jazeera