Zagrebački advent ponovo obara rekorde

Nakon više od 40 dana, Advent u Zagrebu ovog se vikenda privodi kraju. 170.000 turističkih noćenja, stotinu koncerata – samo su dio statistike ove manifestacije, koja je postala jedan od najprepoznatljivijih brendova Zagreba.

Više od 250 kućica na Adventu otvorilo je vrata malom poduzetništvu Hrvatske. Iako je za njihov zakup, za nepun mjesec i pol, trebalo izvojiti od 1.000 do 6.000 eura, vlasnici ipak zadovoljno trljaju ruke.

“Da, pozitivno je poslovanje, naravno, ali naravno treba cijeli dan stajati na ovoj hladnoći. Dobro, sva sreća do 15. je ove godine bilo koliko-toliko normalno vrijeme. Svi govore, kao velike su zarade, težak je to posao”, kaže ugostitelj Marko prpić.

Zaradili i poduzetnici i Grad Zagreb

“Znači, iz nekog svog iskustva mi smo recimo – nismo zaradili sad ne znam kakve basnoslovne novce o kojima svi govore – već kad isplatite najam štanda, kad isplatite robu koju morate uzeti, kad isplatite plaće, na kraju se sve to svede na jednu kvalitetniju hrvatsku plaću koja naravno opet ostaje u tvrtki i vjerojatno će otići za neke nove troškove”, kaže Sanja Ćatipović iz obrta “Kod krokodila”.

I Grad Zagreb napunio je svoju kasu, kao i 14 organizatora manifestacije, kojima je Grad dao pravo zakupa lokacija.

“Teško je tu govoriti o nekom poslovnom rezultatu kao takvom. Ovo su projekti gdje kompletni prihodi od projekta u biti idu u produkciju događanja. Mi svakako kao organizatori smo zadovoljni jer mislim da smo to organizacijski dobro odradili. Imamo nešto sitno veći broj kućica, posjetitelja je sve više, dolazi jako puno turista u Zagreb i to je dobro”, navodi Slavica Olujić Klapčić iz Katapult promocije.

Godine 2016. bilo je više ponude nego godinu prije jer se Advent proširio na nove lokacije. I broj turista je porastao, a najviše ih je bilo iz Bosne i Hercegovine.

“Kad uspoređujemo podatke ove godine, vrijeme Adventa sa prošlogodišnjima, uistinu možemo biti zadovoljni i reći kako je u Zagrebu noćilo gotovo 170.000 gostiju iz svih krajeva svijeta, u usporedbi sa onim što se događalo prošle godine kada ih je bilo 110.000”, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Nepotrebno širenje na Novi Zagreb

Turistička zajednica je u promociju Adventa uložila oko 500.000 eura. Svjesni su da je bilo i pogrešaka u organizaciji i da je, kažu, proširenje Adventa na lokacije u Novom Zagrebu bilo suvišno.

“Druge godine razmišljamo o tome da ne širimo bitno granice našeg Adventa što se tiče lokacija javnih gradskih prostora. Mislimo podizati ovo što sam već spomenula, razinu kvalitete naših projekata, probati – što već sad radimo – s Gradom Zagrebom i sa relevantnim uredima negativne učinke Adventa, dakle gužve tijekom vikenda i možda neke druge, pojačanu čistoću itd. s gradskim uredima uistinu dignuti na puno višu razinu nego što je to bilo ove godine”, dodaje Bienenfeld.

Iako još nema konačnih podataka, organizatori su sigurni da će ukupan prihod od Adventa nadmašiti prošlogodišnji rekord, kada je iznosio 56 milijuna eura.

“Zagreb je dvije godine zaredom proglašen najljepšom blagdanskom destinacijom u Europi. Organizatori poručuju da će, učeći na greškama, Advent 2017. godine biti još bolji”, izvještava reporter Al Jazeere Vanja Gavran.

Izvor: Al Jazeera