Zagrebačke vlasti ne odustaju od useljenja Roma

Zbog protesta stanovnika Petruševca morala je intervenisati policija (Al Jazeera)

Grad Zagreb neće odustati od useljenja socijalno ugroženih romskih obitelji u zgradu u naselju Petruševec zbog čega su u četvrtak prosvjedovali tamošnji stanovnici.

U tu zgradu već je useljeno 14 obitelji, a u preostale stanove bit će organizirano useljenje idućih dana, istaknuo je Damir Lasić, pročelnik Ureda za imovinsko-pravne poslove Grada Zagreba, u pisanom odgovoru Hini.

“Grad Zagreb u te stanove ima namjeru useliti stambeno nezbrinute osobe odnosno obitelji strogo poštujući redoslijed na Konačnoj listi reda prvenstva za davanje u najam gradskih stanova koja je utvrđena nakon provedenog natječajnog postupka. Radi se o osobama odnosno obiteljima koje nemaju mogućnost sami riješiti stambeno pitanje, koji prebivaju u Zagrebu neprekidno duže od deset godina i čiji prihod ne prelazi propisani cenzus te čekaju već godinama na stambeno zbrinjavanje najmom gradskog stana”, istaknuo je Lasić.

Privedeno 10 osoba

Osvrnuo se i na intervenciju policije prema prosvjednicima koji su blokirali zgradu u koju su trebale useliti socijalno ugrožene romske obitelji.

“Do intervencije policije je došlo zbog činjenice da su neki od ranijih vlasnika koji su prodali objekt Gradu Zagrebu zajedno s još tridesetak stanovnika Petruševca maknuvši zaštitnu ogradu ispred zgrade fizički zapriječili prilaz i ulaz u zgradu sjedanjem na stepenište s nakanom da spriječe useljenje, odnosno zaposjedanjem posjeda Grada Zagreba. Zbog činjenice da se ni nakon višesatnih zamolbi nisu željeli mirno udaljiti, policija ih je na zamolbu Grada udaljila s ulaza”, naveo je Lasić.

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec u četvrtak su blokirali zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

Kajtazi: Ne bi bilo problema da nije riječ o Romima

O cijelom slučaju oglasio se i Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru, kojem su “nezamislive takve slike u 21. stoljeću”. U izjavi za Al Jazeeru je podsjetio kako je sličnih prosvjeda bili i u drugim zagrebačkim naseljima.

“Samo se pitam da li bismo imali ovakve prosvjede da nisu u pitanju pripadnici romske zajednice”, ukazao je Kajtazi.

Naveo je i da su se u stanove trebali useliti romske obitelji koje su godinama na listi za čekanje na stan, ali i priznao da ti “stanovi možda nisu najbolje rješenje”. “Ipak, trenutno su puno bolji nego tamo gdje su do sada živjeli”, dodao je.

Navodi i kako je mještane Petruševca svojedobno primio u Hrvatskom saboru, kad su ga uvjeravali da se “ne radi o tome da je problem useljavanje pripadnika romske zajednice”.

“Sad vidim da nisu govorili istinu i da je situacija sasvim drugačija”, rekao je Kajtazi te najavio razgovor s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije