Zagrebačka Gradska uprava ipak zatvara kino ‘Europa’

Zagreb, Kino Europa, Protest
Nedavna Odluka Grada o povratu prostora izazvala je protivljenje dijela građana te su održana protestna okupljanja (Tomislav Mileti? / Pixsell)

Zagrebačka Gradska uprava ipak je odlučila zatvoriti vrata najuspješnijeg hrvatskog nezavisnog kina – kina “Europa”, unatoč nepostojanju plana renovacije i snažnoj pravnoj osnovi za produljenje ugovora Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festivala, izvijestili su u utorak iz press službe tog kina i najavili da će 1. lipnja predati kino u posjed Gradu Zagrebu, a borbu za kino nastaviti pravnim putem.

Kao odgovor na zamolbu koju su 11. travnja uputili Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada da kino “Europa” nastavi s radom dok ne počne obnova, Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festivala i Propeler Filmu stigla je obavijest da Grad “ostaje kod navoda iznesenih u [ranijem] dopisu” i da s danom isteka ugovora o najmu, 1. lipnja, prostor kina “Europa” moraju predati u posjed Gradu Zagrebu.

“Grad Zagreb time je odbio naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, kao i nekoliko modela obnove kina koje predlažemo već godinama, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Hrvatske. Umjesto toga, najavljuju se ‘pripremne radnje u svrhu renoviranja [adaptacije] dotrajalosti objekta’, za koje, podsjećamo, u gradskom proračunu ne postoje ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva”, piše u priopćenju.

‘Najbolji program u Evropi’

Također se navodi da su Umjetnička organizacija Zagreb Film Festivala i Propeler Film u 10 godina doveli kino “Europa” do statusa kina s najboljim programom u Europi te da 120.000 ljudi koji su posjetili njegove programe tijekom 2018. godine pokazuju u kojoj je mjeri ono postalo nezaobilazno mjesto u kulturnom životu grada.

“Cijelo to vrijeme kinom smo upravljali sukladno propisima i zakonom, stoga ćemo u skladu s time 1. lipnja ove godine predati kino u posjed Gradu Zagrebu. No budući da s odlaskom UO ZFF kino prestaje s radom, izražavamo iskrenu zabrinutost za sve programe koji se trebaju održati u kinu nakon 1. lipnja, a za koje su već raspoređena sredstva iz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se i kako je kino “Europa” nastalo zbog potrebe filmske i kulturne zajednice Grada Zagreba i da u Zagrebu trenutačno ne postoji funkcionalan prostor koji svojom infrastrukturom može zamijeniti kino “Europa”.

“S obzirom na snažnu pravnu osnovu naših molbi za produljenje ugovora, svoju borbu za kino “Europa” nastavit ćemo pravnim putem. Svjesni smo da ovaj događaj nije izolirani slučaj. Štoviše, slučaj kina “Europa” samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti, oglušujući se na volju građana i zahtjeve struke, provode sustavnu destrukciju kulturnog života ovoga grada. Stoga ćemo do 1. lipnja poduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu”, piše u priopćenju Press službe kina “Europa”.

Vlasnik prostora, Grad Zagreb, izvijestio je o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1. lipnja.

Protestna okupljanja

Ta je odluka izazvala burne reakcije i protivljenje dijela građana te su održana dva protestna okupljanja.

Grad Zagreb poručio je, pak, da je nužna obnova kina “Europa”, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost.

Iz Grada Zagreba su u nedjelju poručili da će kino “Europa”, nakon nužne rekonstrukcije, ostati art kino.

I hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usprotivila se ranije zatvaranju kina “Europa”, rekavši da se, ukoliko postoji dobra volja, sigurno može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture.

Izvor: Agencije