Zagrebačka deklaracija: Zakonom kazniti islamofobiju

Terorizam je zločin koji nema vjere i koji pogađa svako ljudsko biće i društvo, navodi se u Zagrebačkoj deklaraciji (Anadolija)

U povodu stogodišnjice službenog priznanja islama kao ravnopravne religije u Republici Hrvatskoj, u Islamskom centru u Zagrebu je održana konferencija “Muslimani u Evropi – naslijeđe i budućnost”.

Okupljeni vjerski lideri islamskih zajednica u Evropi, politički predstavnici u Hrvatskoj, vjerski velikodostojnici iz muslimanskog svijeta su usvojili Zagrebačku deklaraciju, kojom se osuđuju svi teroristički činovi, ali se i poziva na dijalog i suživot.

Navodi se da je Evropa stoljećima dom tri religije, te da je da kroz svoju historiju prolazila kroz različite periode suživota i tolerancije, ali i izazove najtežih svjetskih kriza.

Pri donošenju deklaracije učesnici konferencije oslanjali su se na univerzalne vrijednosti slobode, ravnopravnosti, ljudskih prava i ljudskog dostojanstva koje islam dijeli sa pripadnicima drugih vjera i svjetonazora, javlja Preporod.

Naglasili su činjenicu da danas u Evropi žive autohtoni muslimani Evropljani kao i oni koji su svoj dom našli u okriljima evropskih država koje doživljavaju svojim domovinama.

Učesnici konferencije priznali su i potvrdili ideju kolektivne sigurnosti kao evropsko političko i društveno naslijeđe. Izrazili su potrebu za evropskim modelom organiziranja muslimana.

Naglasili su da prihvataju činjenicu da su neki neodgovorni i zlonamjerni ljudi, koji sebe predstavljaju pripadnicima i ekskluzivnim tumačima islama, teško uzurpirali i kidnapirali učenja i načela islama o ljudskom dostojanstvu, suživotu i saradnji, nasilno ih zamjenjujući terorom i zločinačkim ideologijama.

Vjerski velikodostojnici usvojili su Zagrebačku deklaraciju svjesni sve izraženije opasnosti od islamofobije i jačanja radikalnih desničarskih stremljenja, te odajući priznanje Hrvatskoj, državi koja je svojim priznavanjem islama prije 100 godina učinila tu religiju ravnopravnim sa ostalim, navodi se u saopćenju.

Osuda terorizma

U Zagrebačkoj deklaraciji se osuđuje svaki teroristički čin u svijetu kao zločin koji nema vjere i koji pogađa svako ljudsko biće i društvo, te ostavlja nesagledive posljedice po generacije koje dolaze.

Deklaracijom se pozivaju sve članice Evropske unije da priznaju islam te pomognu širenju tolerancije i dijaloga između vjera i uvjerenja uzimajući hrvatski model kao primjer evropskim zemljama sa manjinskim muslimanskim zajednicama.

Zagrebačkom deklaracijom se poziva na širenje kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog poštovanja na svim nivoima evropskog društva.

Također se traži da se počne primjenjivati inicijativa Čuvara dvaju harema, rahmetli kralja Abdullaha bin Abdulaziza, da se islamofobija kriminalizira shodno odluci Ujedinjenih naroda od 11. aprila 2011. godine.

Deklaracijom se traži od muslimanskih zajednica i njihovih predvodnika u Evropi da se intenzivnije uključe u preuzimanju odgovornosti i poštivanju evropskih standarda života punopravnih građana evropskih društava.

“Pozivamo imame i hatibe da svoje govore, vazove i obraćanja usklade sa potrebama vremena i prostora kako bi njihove poruke bile razumljive u sadašnjosti i okrenute budućnosti. Pozivamo sve muftije, imame i vjerske misionare u Evropi da u svom tumačenju vjerskih propisa na autentičan način približavaju vrijednosti islama vremenu i prostoru u kojemu muslimani Evrope žive i djeluju. Poseban apel upućujemo imamima i odgajateljima da učine sve kako bi mlade naraštaje zaštitili od ekstremizma, širenja mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima”, navodi se u Zagrebačkoj deklaraciji.

Muslimani se pozivaju da se aktiviraju na promociji džamija i mesdžida kao centara iz kojih će se širiti poruke suživota, tolerancije i međusobnog poštovanja, a ne poruke jednostranosti, isključivosti, sektaške i mezhepske netrpeljivosti.

Također se pozivaju muslimanska društva na usvajanje i primjenu Marakeške deklaracije o pravima vjerskih manjina u muslimanskim društvima koja je donesena 27. januara 2016. godine, shodno međunarodno prihvaćenim obavezama.

Izvor: Agencije