Zagrebačka deklaracija: EU i Zapadni Balkan dijele isti cilj

Lideri 27 članica Evropske unije, uz konsultacije s liderima zemalja sa Zapadnog Balkana, usvojili su Zagrebačku deklaraciju, koja sadrži rezultate video samita EU – Zapadni Balkan održanog u srijedu.

“Pozivajući se na samite održane u Zagrebu 2000. godine, Solunu 2003. godine i Sofiji 2018. godine, EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona”, piše na početku Deklaracije, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su lideri zemalja sa Zapadnog Balkana ponovili posvećenost evropskoj perspektivi kao svom “strateškom izboru”.

“Kredibilnost ove posvećenosti zavisi i od jasnog informiranja javnosti i primjene neophodnih reformi”, piše dalje u tekstu.

Deklaracijom se poziva na jedinstvo i solidarnost u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, a EU navodi da ostaje posvećena podršci regiji u borbi protiv pandemije i njenih društveno ekonomskih posljedica.

Međusobna podrška tokom pandemije

Dio Zagrebačke deklaracije odnosi se na paket od 3,3 milijarde eura podrške koju je EU mobilizirala za pomoć regiji u rješavaju posljedica korona krize, koji uključuje trenutnu podršku zdravstvenom sektoru, kasnijem socio-ekonomskom oporavku, ali i paket od 750 milona eura makrofinansijske pomoći i 1,7 milijardi eura podrške Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U Deklaraciji se navodi da je pandemija koja je u toku “pokazala kako EU i Zapadni Balkan zajedno rješavaju zajedničke izazove” te ocjenjuje da EU podrška i saradnja s regijom “uveliko prevazilazi ono što drugi partneri mogu osigurati”.

Istovremeno, EU “prepoznaje” vrijednost podrške koju je Zapadni Balkan tokom pandemije pružio svojim susjedima i samoj EU.

“EU i Zapadni Balkan dijele isti cilj mirne, jake stabilne i ujedinjene Evrope, podržane historijskim, kulturnim i geografskim vezama, ali i zajedničkim političkim, sigurnosnim i ekonomskim interesima”, navodi se u Deklaraciji.

EU podvlači da je odlučna intenzivirati angažman s regijom u svim oblastima i pozdravlja obećanje partnera iz regije da će se pridržavati evropskih vrijednosti i principa te da će nastaviti s reformskim procesom.

“Povećana EU podrška bit će povezna s opipljivim napretkom regije u oblasti vladavine prava, socio-ekonomskim reformama i s pridržavanjem EU vrijednosti, zakona i standarda”, piše u Deklaraciji.

Protiv korupcije i organiziranog kriminala

EU ponavlja važnost reformskog procesa u regiji, s fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštivanju ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

“Lideri na Zapadnom Balkanu moraju osigurati striktno pridržavanje i primjenu fundamentalnih vrijednosti, demokratskih principa i vladavine prava, uključujući vrijeme dok su vanredne mjere zbog pandemije na snazi”, dodaje se u tekstu.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesima pomirenja, saradnje i jačanja dobrosusjedskih odnosa, uključujući i sa zemljama članicama EU-a.

Poziva se na dalje napore u cilju rješavanja bilateralnih problema zasnovanih na zaostavštini iz prošlosti, a pozdravlja se izbor specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Srbije i Kosova i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri naglašavaju da sa Zapadnim Balkanom dijele veliki broj zajedničkih sigurnosnih izazova i da se zajedno radi na borbi protiv terorizma i ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije, kao i na pitanjima migracija, borbe protiv trgovine ljudima, drogom i oružjem.

Promocija zajedničkih interesa

“EU pozdravlja doprinos Zapadnog Balkana u EU misijama i operacijama. EU očekuje dalje produbljivanje saradnje u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i ponavlja poziv svim partnerima da napreduju ka punom usklađivanju s EU vanjskom i sigurnosnom politikom, posebno u oblastima od velikog zajedničkog interesa”, navodi se u Deklaraciji.

Zagrebačka deklaracija najavljuje i veliki ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan, koji će biti predstavljen kasnije tokom ove godine.

“U cilju dalje promocije naših zajedničkih interesa, EU lideri su spremni osnažiti politički dijalog, uključujući sastanke na najvišem nivou”, između EU-a i Zapadnog Balkana, piše u zaključku Zagrebačke deklaracije.

Na videosamitu prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Izvor: Agencije