Zagreb uputio notu Italiji zbog spomenika D'Annunziju u Trstu

Grupa italijanskih neofašista razvila je zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovoj palači u Rijeci (Twitter/Novi list)

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu.

“Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. rujna”, navodi se u saopćenju tog resora, prenosi Tanjug.

D'Annunzio je bio italijanski pjesnik, dramaturg, političar, koji je služio kao inspiracija Benitu Mussoliniju. 

Iako je, dodaje se, riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dvije države nego odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrijednostima.

Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Zastava i propagandni materijali

Grupa italijanskih neofašista povodom današnje godišnjice razvila je sinoć trobojku Kraljevine Italije na Guvernerovoj palači u Rijeci.

To je ranije danas potvrdila riječka policija, koja je zastavu uklonila jutros. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palači, predstavljaju provokaciju, saopćeno je iz policije.

Također, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu italijanskih državljana u dobi 19 i 20 godina s istom zastavom, manjih dimenzija.

Obojica su privedena i sankcionirana na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Izvor: Agencije