Zagreb: Tomislav Saucha izašao iz istražnog zatvora

Tomislav Saucha, Remetinec, Zatvor
Tužitelji sumnjaju da je Saucha na štetu budžeta pribavio korist veću od 74.000 eura (Igor Kralj / Pixsell)

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Tomislav Saucha, izašao je u petak predvečer iz istražnog zatvora u Remetincu, gdje je bio od prošlog petka.

Ispred zatvora ga je dočekala supruga Ivana Saucha koja mu je ujedno i odvjetnica.

Saucha je pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na sedmero svjedoka u istrazi koju je hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, odnosno sumnje da je kao predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službene ili poslovne isprave.

Skinut imunitet

Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati, prenosi Hina. 

USKOK-ov prijedlog za puštanjem Sauche iz istražnog zatvora nešto prije podneva stigao je na zagrebački Županijski sud.

Sudac istrage potom je ukinuo istražni zatvor i odluku poslao u Remetinec iz kojega je Saucha izašao.

Saucha je uhićen i pritvoren prošli petak nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici Milanovićevih savjetnika.

USKOK: Lažirano 117 putnih naloga

Tužiteljstvo sumnja da je Saucha na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1.360 eura (ukupno približno 74.000 eura), a nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

USKOK tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiteljima otkrili da nisu bili na putovanjima ni primili dnevnice.

Izvor: Agencije