Zagreb: Studenti Hrvatskih studija krenuli u blokadu

Studenti traže i ostavku uprave fakulteta Hrvatskih studija (Al Jazeera)

Studenti Hrvatskih studija u Zagrebu izglasali su blokadu nastave, jer se protive ukidanju upisnih kvota za filozofiju od sljedeće akademske godine. 

Povremeno ometaju nastavu, a fakultet će, kažu, biti blokiran dok se ne povuče takva odluka. Tu je i policija, ali nije reagovala.

Studenti traže i ostavku uprave, za koju tvrde da je direktno učestvovala u svemu.

Odgovornima smatraju i rektora i prorektora zagrebačkog univerziteta, kao i ministra nauke Pavu Barišića, kojeg su ranije četvorica profesora sa ovog odsjeka prijavila za plagiranje naučnog rada. Nije isključena ni mogućnost štrajka.

Upitne upisne kvote

“U ovom trenutku se filozofija još nije ukinula. Upitne su upisne kvote… Ako ovi studenti na filozofiji završe studij, a upisne kvote se ne vrate, znači da ta filozofija više ne postoji kao smjer”, rekao je student Luka Kovač. 

Tomislav Bracanović, profesor na Hrvatskim studijima, kaže da ne može reći “da je to izravno osveta ministra Barišića i to se ne bih usudio tvrditi izravno, ali postoji stanoviti sukob interesa između Rektorata i ljudi koji rade na Odsjeku za filozofiju”.

Damir Boras, rektor Zagrebačkog sveučilišta je kazao: “Njima se ne ukida studij. To je potpuno kriva interpretacija… Mi samo racionaliziramo, što se stalno traži od sveučilišta”.

Izvor: Al Jazeera