Zagreb: Stotine zvanica na donatorskoj večeri za Srebrenicu

Milan Bandić, Hatidža Mehmedović
Pokrovitelj večere Milan Bandić srdačno se pozdravio s čelnicama srebreničkih udruga (Al Jazeera)

Ne ponovilo se!

Upravo to je poruka odaslana u petak navečer iz zagrebačkog hotela Westin, gdje je po prvi puta u Hrvatskoj održana donacijska večera “Zagreb za Srebrenicu” s ciljem prikupljanja sredstava za potrebe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i poruke sućuti i solidarnosti sa srebreničkim žrtvama i njihovim obiteljima.

Donacijsku večeru, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a okupilo se između 600 i 650 uzvanika.

Uz Bandića, večeri je prisustvovao niz uzvanika iz hrvatskog javnog, kulturnog i političkog života – predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić i delegacija SDP-a, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, delegacija Hrvatske demokratske zajednice, u kojoj je bio i bivši hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, muftija Aziz Hasanović i bivši muftija Ševko Omerbašić.

Pojavio se i niz osoba iz sportskih, poslovnih, diplomatskih i drugih sfera javnog života. Kao posebni gosti iz Srebrenice nazočili su Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”, Šuhra Sinanović predsjednica Udruženja “Žene Podrinja-Bratunac” te Sadik Ahmetović, predsjednik upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Bandić: Djela večeras govore više od riječi

Gradonačelnik Milan Bandić bio je štur, ali jasan u poruci donacijske večere u Zagrebu.

“Kada ode u Srebrenicu onda čovjek ništa ne govori nego zanijemi u najvećem stratištu i genocidu u novijoj europskoj povijesti. A večeras ovdje djela govore više od riječi. Nemam što dodati”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u pozdravnom je govoru okupljenima istaknuo da ovo nije komemorativna večera.

“Ove večeri smo htjeli okupiti ljude velikog srca dobrote i empatije. Ovom večerom želimo i možemo pokazati da izrazi poput ‘ne ponovilo se’ uistinu žive među nama. Prošlo je više od 21 godine od genocida u Srebrenici i netko može pomisliti da je dosta i možda pretjerano još spominjati taj nemili događaj tolike godine, da se možda treba okrenuti životu, novim stvarima, ostaviti to iza sebe, a možda i zaboraviti. Ako nam povijest čovječanstva nešto govori, to je najčešće lekcija o ponavljanju loših i zlih događanja tijekom tisućljeća našeg postojanja. A mi još uvijek tražimo način kako zaustaviti taj ciklus, unatoč svijesti o njegovom postojanju i gotovo redovnom pojavljivanju na svim zemljopisnim širinama i dužinama. Upravo zato smo dužni i obavezni pokušati učiniti što je u našoj moći da to zaustavimo, pa i na ovaj način večeras – žalujući mrtve, poštujući žive, nadamo se da novorođeni neće čuti, vidjeti ni ili ne daj Bože, doživjeti strahote 8.372 srebreničke žrtve”, rekao je Omerbašić.

Velik interes Zagrepčana

Omerbašić je svima koji su pomogli u organizaciji, pokrovitelju Milanu Bandiću, svim izvođačima koji su donirali svoj nastup te svim uzvanicima zahvalio što sudjeluju u tome da u blagdansko vrijeme žrtve genocida u Srebrenici “načas ponovno dobiju svoje ime, svoje lice i pošalju svoju poruku – ne ponovilo se”.  

“Da smo imali duplo veću dvoranu, mogli smo je napuniti koliki su interes Zagrepčani pokazali za večerašnji događaj”, istaknuo je Omerbašić.

Sadik Ahmetović, predsjednik upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, zahvalio je organizatorima, zagrebačkom gradonačelniku i svima okupljenima na pružanju pomoći, ali još više na pažnji Srebrenici, žrtvama i memorijalnom kompleksu. 

“Vaša pažnja žrtvama i vaša pažnja memorijalnom kompleksu. Prije nekoliko minuta su me pitali o Srebrenici. Ja sam tada imao 20 godina i kad pogledam fotografije iz školskih dana, tek tad vidim kolike su razmjere zločina jer dva ili tri moja školska druga iz osnovne ili srednje škole su živa. Stoga je jako važno da memorijalni kompleks bude izgrađen, da on bude opomena i da generacije koje dolaze, generacije koje će dolaziti, više nikada ne gledaju fotografije na kojima nema njihovih drugova, koji nisu živi”.

Ahmetović je posebno zahvalio majkama Srebrenice koje su, kako je rekao, ustrajale da kompleks bude na onom mjestu gdje je zločin genocida započeo.

“Neka ovo bude simbol onoga što bi se trebalo događati i kod nas u Bosni, ali i u cijeloj regionu, pa i u Europi jer Srebrenica je ogledalo i Europe i cijelog svijeta koje svako treba pogledati – što nije učinio da se ona ne dogodi”.

Nakon pozdravnih govora, uz gastronomske delicije gosti su uživali u bogatom kulturnom programu u kojemu su nastupili renomirani umjetnici iz Zagreba i BiH – Renata Sabljak, Ervin Baučić, zbor Arabeske, KUD Frankopan, Enes Begović, Nedžad Salković, dok je moderator večere bio glumac Zijad Gračić.

Izvor: Al Jazeera