Zagreb se prisjeća žrtava raketiranja 1995. godine

Zagreb, Raketiranje, Bljesak, Žrtve, Poginuli, Obljetnica
Počast poginulim sugrađanima odaju i prolaznici, od kojih se mnogi sjećaju dvodnevnog raketiranja (Anadolija)

U srijedu i četvrtak Zagrepčani se prisjećaju događaja 1995. kad su na Zagreb pale kazetne bombe koje su usmrtile sedam civila i ranile velik broj njih.

Na Trgu svibanjskih žrtava predstavnici Grada Zagreba u utorak su zapalili svijeće i položili vijence u sjećanje na stradale civile pri napadu na Zagreb pred sam kraj Domovinskog rata, prije 23 godine.

Počast poginulim sugrađanima odaju i prolaznici, od kojih se mnogi sjećaju dvodnevnog raketiranja Zagreba, prenosi Anadolija.

Dva raketna napada kasetnim bombama počinili su 2. i 3. svibnja 1995. pobunjeni Srbi na civilne ciljeve u Zagrebu u znak odmazde za vojni poraz tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

Napad naredio Milan Martić

U napadu na sam gradski centar ubijeno je sedam, a ranjeno najmanje 175 hrvatskih civila.

Projektili iz raketnog sustava Orkan pali su 2. svibnja na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice, a dan poslije i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pored Hrvatskog narodnog kazališta, na Zrinjevac te pored Doma umirovljenika Centar.

Trg na križanju Vlaške i Draškovićeve ulice danas nosi ime Trg svibanjskih žrtava 1995.

Raketni je napad naredio tadašnji predsjednik bivše samozvane Republike Srpske Krajine Milan Martić, koga je haški sud kasnije osudio na 35 godina zatvora.

Izvor: Agencije