Oglasi

Zagreb: Protestna nota Njemačkoj i Austriji

Protest Hrvatske jer nije uhapšen šef Uprave MOL-a, Zsolt Hernadi, koji je osumnjičen da je Sanaderu dao mito od 1,3, miliona eura.
Za Hernadijem je raspisana crvena Interpolova potjernicaAFP/Getty - Arhiva

Hrvatska je Njemačkoj i Austriji uputila protestnu notu, jer predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi nije bio uhapšen tokom posjete Beču.

Mađarski MOL potvrdio je da je Hernadi bio u Beču na službenom putu u srijedu, te da je posljednjih mjeseci posjećivao Njemačku.

Za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Hrvatsko pravosuđe tereti ga za korupciju, odnosno da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio s 1,3 miliona eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i.

Nalog za hapšenje

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova kaže da se na temelju naloga za hapšenje mora reagovati.

„Tražimo jednaki tretman prema tome, Hrvatska na to ima pravo, jer smo dio Europola i Interpola i svi moraju postupati na isti način. Što će s tim bit ja ne znam, radi policija, državno odvjetništvo i međunarodna pravna pomoć, ali znam sigurno i obavijestili smo o tome da ide nota'', rekao je Ranko Ostojić.

Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i INA-MOL, koja je bila pravomoćna, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.