Oglasi

Zagreb poručuje Beogradu: Izvrćete historiju!

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić nazvao je bestidnim izjave hrvatskog premijera Plenkovića o kraju rata u Hrvatskoj.
Pomirenja može da bude kad Hrvatska promijeni odnos prema ustaškom logoru Jasenovac, poručuje DačićAFP - Arhiva

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je osudilo izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u kojoj je kritizirao govor premijera Andrej Plenkovića na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, ocijenivši da takve izjave "predstavljaju izvrtanje povijesti i negiranje činjenica čime se otežava istinska pomirba".

Dačić je za beogradske Večernje novosti "bestidnom" nazvao Plenkovićevu izjavu da je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske, čime je 1995. godine mirnim putem završen rat, jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesrećnika iz 'Oluje'", rekao je Dačić.

Neprihvatljiva izjava

Iz Zagreba poručuju da se tom izjavom Dačića, koji "na krajnje neprihvatljiv način proziva predsjednika hrvatske Vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirbe, nastavljaju zlonamjerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj", koje najoštrije osuđuju.

"Na primanju Srpskog narodnog vijeća u prigodi pravoslavnog Božića u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da bez istine i suočavanja s prošlošću nema pomirbe, ni izgradnje zajedničke budućnosti. Još jednom je naglasio da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsjednika dr. Franje Tuđmana, jer su time spriječene brojne nove žrtve", navodi se u priopćenju ministarstva.

"Stoga zamjena teza ministra Dačića pokazuje da se Srbija nažalost još uvijek nije spremna suočiti s vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata, što je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima", dodaje se.

'Nekadašnji Miloševićev glasnogovornik ne prihvata istinu'

Iz hrvatskog ministarstva dodaju da "onima, koji poput ministra Dačića, nekadašnjeg suradnika Slobodana Miloševića i glasnogovornika njegove stranke, još uvijek ne žele prihvatiti tu istinu, preostaju samo pokušaji izvrtanja povijesti i negiranja činjenica, čime otežavaju istinsku pomirbu".

"Vojno-redarstvenom akcijom 'Oluja' oslobođen je veći dio okupiranog hrvatskog teritorija, što je okončalo agresiju na Hrvatsku te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja. Negiranjem toga, Ivica Dačić dovodi u pitanje uspješni proces mirne reintegracije kao međunarodnog sustava utjelovljenog u UN-u, koji je temelj za izgradnju suživota i pomirbe", priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Navode i kako se "u godinama nakon rata, velik broj hrvatskih Srba odlučio na povratak, a hrvatska država je uložila golema sredstva da bi to omogućila".

"Srbija mora poduzeti odlučnije mjere i korake u suočavanju sa svojom prošlošću i ulogom u agresiji na Hrvatsku i susjedne države. Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na istini i pravdi jedini je pravi put izgradnji dobrosusjedskih odnosa i istinskom pomirenju za što Hrvatska još od 1996. pruža ruku suradnje", zaključuje se u priopćenju.

Dačić: Agresiju je izvršila NDH

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera da "nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku" i da je "Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima", Dačić je, kako pišu Novosti, rekao da "pomirenja može da bude kad Hrvatska promeni odnos prema ustaškom logoru Jasenovac".

"Pomirenja može da bude samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mesto dobre zabave i pozorišnih predstava, kada se ne bude pretilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude tabli sa uzvikom 'Za dom spremni' tamo gde su ubijana srpska deca, kada državni vrh ne bude plesao uz Thompsona...",  kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, nije bilo velikosrpske agresije za što mu je argument presuda Međunarodnog suda pravde u Den Haagu kojom je utvrđeno da nije bilo agresije.

"Agresiju je izvršila NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Pritom, ni u jednim ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu", rekao je Dačić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.