Zagreb: Policija opkolila veterane u crkvi na Markovom trgu

Istekao je rok koji je policija dala hrvatskim veteranima da se raziđu sa Markovog trga ispred zgrade Vlade. Interventna policija došla je na Trg i tražila da se mirno raziđu, što su okupljeni odbili.

Nakon nekoliko upozorenja veterani su se povukli u crkvu.

Policija je uklonila stolove i stolice i druge predmete koje su branitelji donijeli na Markov trg, a iza 23 sata na Trg je stigla hitna pomoć.

Prema nezvaničnim informacijama, nekom je na mjestu događaja pozlilo. 

[Al Jazeera]

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izjavio je ranije da veterani, koji su na Markovom trgu podigli suncobrane, tražeći razgovor s premijerom, mogu tamo ostati do 22 sata te je najavio da će veterani dobiti prekršajne kazne jer nisu prijavili okupljanje.

Ministar je potvrdio da će policija reagirati u skladu sa zakonom i krenuti s uklanjanjem prosvjednika ukoliko se do 22 sata ne raziđu. Trg je u potpunoj blokadi, a još ranije je potvrđeno da sastanka u Vladi neće biti.

“Ovo je uobičajeno mjesto za prosvjedovanje. To je ova Vlada omogućila, prema tome do 22 sata mogu ostati ovdje. Prekršajna kazna ide jer nisu prijavili”, rekao je Ostojić prije sjednice Vlade.

Traže sastanak s Milanovićem

Ostojić je ranije na pitanje što će biti ako veterani na Markovu trgu ostanu nakon 22 sata, rekao da će to policija naknadno odlučiti.

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije, Peđa Grbin, rekao je na konferenciji za novinare da “iza današnjeg prosvjeda stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ”.

“Svatko ima pravo prosvjedovati na Markovom trgu. To je ova Vlada uvela. Međutim, moraju se poštivati hrvatski zakoni. Toplo se nadam da će prosvjednici poštovati hrvatske zakone i da će se mirno razići nakon 22 sata”, rekao je Grbin.

Iz HDZ-a su odgovorili priopćenjem u kojem se navodi da ”SDP za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge”.

”Njihova nespremnost da otvore dijalog i poznata Milanovićeva parola ‘mi ili oni’, naše društvo gura u atmosferu obračuna”, navode iz HDZ-a.

”Branitelji, poduzetnici, ali i svi obespravljeni – i bez HDZ-a itekako vide da nas SDP-ova Vlada vuče prema dnu.
Otkako su branitelji u Savskoj ulici, više puta smo se očitovali o tome da podržavamo legitimne braniteljske zahtjeve, da potičemo na dijalog, ali da iza tih prosvjeda ne stojimo”, saopćeno je iz te stranke.

Predstavnici veterana su najavili da će na Markovu trgu ostati dok ih premijer Zoran Milanović ne primi, odnosno kolikogod bude potrebno. 

Ponovili su da je premijer ranije ignorirao sve njihove zahtjeve.

Višemjesečni protest

Pomoćnica ministra branitelja Vesna Nađ, čiju ostavku također traže, poručila je da je Savska 66, 5. kat mjesto gdje treba razgovarati, da tamo očekuju veterane i da su vrata za njih otvorena.

Hrvatski veterani, koji već sedam mjeseci prosvjeduju pred zgradom Ministarstva branitelja u Zagrebu, tražeći smjenu ministra Predraga Matića, došli su u četvrtak na Markov trg, pred zgradu Vlade.

Oni su se pridružili radnicima Imunološkog zavoda, koji su imali prijavljen skup ispred zgrade Vlade do 12:00 sati. Radnici Imunološkog zavoda tada su otišli, a veterani su ostali.

“Mi ćemo biti ovdje. Čekat ćemo. Ovdje smo najbliže. Do sada smo možda bili malo udaljeni, jer smo bili u Savskoj. Evo sada smo ovdje, pred vratima Vlade, pa očekujemo njihovo razumijevanje”, rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata.

Oko podneva su pred zgradu hrvatske Vlade počeli pristizati suncobrani, stolice, stolovi i gajbe s jagodama, dok je na tlo pored južnog zida Crkve sv. Marka položen veliki transparent “100 posto za Hrvatsku”.

“Očekujemo i da će danas, na Dan oružanih snaga, predsjednik Vlade imati razumijevanja te primiti hrvatske branitelje, koji su začetnici Oružanih snaga”, rekao je Glogoški.

Na pitanje što ako ih premijer ne primi, on je uzvratio kako vjeruju i nadaju se da će ih Milanović primiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije