Zagreb ne podržava korekciju granica između Srbije i Kosova

Spomenuti su razni slučajevi širom svijeta kao način da se ugodi i Beogradu i Prištini (EPA)

Zagreb ne podržava ideju korekcije granica između Srbije i Kosova, izjavila je veleposlanica Hrvatske u Prištini Marija Kapitanović.

Ona je u intervjuu za prištinski Zeri rekla da to ne doprinosi sigurnosti regije te da bi moglo otvoriti nova pitanja.

“Što se tiče korekcije granica iz kuta nekoga tko dolazi iz zemlje koja je doživjela tešku prošlost, mi ne mislimo da je to najbolje moguće rješenje”, kazala je Kapitanović.

Iako su predstavnici vlasti u Prištini tvrdili da će vizna liberalizacija Kosovu biti odobrena do kraja godine, ona kaže da se u ovom trenutku ne može predvidjeti kada će se to dogoditi, ali i da to pitanje nije vezano za predstojeće izbore u Evropskoj uniji.

Očekuje se vizna liberalizacija

Kapitanović kaže da je odluka sada na zemljama članicama EU-a te da se nada da će, budući da je riječ o tehničkoj stvari, ta procedura biti što prije okončana.

Podsjetila je da je Evropski parlament dao podršku, da je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje, kao i da je EP viznu liberalizaciju za Kosovo odobrio većinom glasova.

Na konstataciju da je problem u deset zemalja koje se protive, iako je Kosovo ispunilo sve kriterije za dobijanje vizne liberalizacije, hrvatska veleposlanica kaže da je važno održati kontinuitet u poštovanju kriterija.

“Kao što sam već rekla, odluku o tome sada donose države članice, nakon što je EP podržao proceduru odobravanja vizne liberalizacije”, rekla je Kapitanović.

Izvor: Agencije