Zagreb: Ispit iz Anatomije platili 500 eura

Od ukupno 12 osumnjičenih za kupovinu i prodaju ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, za petero je određen jednomjesečni pritvor, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

Ispiti iz Anatomije prodavali su se po cijeni od 500 do 2.000 eura, a među onima koji su na taj način položili je i sin Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog tužioca, koji je u srijedu uhapšen zajedno sa svojim ocem.

Nakon noći u pritvoru, petero od 12 osumnjičenih za kupoprodaju ispita izvedeno je pred suca istrage u zagrebačkom Županijskom sudu, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Uz troje zaposlenika Medicinskog fakulteta, u pritvoru ostaje i suprug Višnje Lončar, a njen sin će se braniti sa slobode.

Sumnja se da su se na kupovinu ispita iz Anatomije odlučili nakon što ga u prvom pokušaju nije uspio proći, iako je unaprijed dobio pitanja, a zatim su platili 500 eura.

Među studentima Medicinskog fakulteta hapšenja su u četvrtak bila glavna tema.

Dekan ‘nije imao sumnji’

Oglasio se i dekan, koji je do daljnjega suspendirao šestero osumnjičenih kolega. Sumnji da se na medicini prodaju ispiti, kaže, nikada nije imao.

Velika antikorupcijska akcija dogodila se sedmicu uoči izvještaja glavnog državnog odvjetnika Hrvatskom saboru. Slično se ponavljalo prethodnih godina.

Godine 2008. u akciji Indeks 1 privedeno je oko 100 osoba također zbog kupovine i prodaje ispita.

Dvije godine kasnije, uoči rasprave o trećem mandatu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, uhapšeno je deset osoba zbog afere Podravka.

U septembru iste godine, također uoči godišnjeg izvještaja, uhapšen je šef carine za slučaj Fimi media.

Iako mnogi vjeruju da na taj način glavni državni odvjetnik nastoji popraviti rejting, šef saborskog antikorupcijskog vijeća misli da je to puka slučajnost.

Hoće li Sabor biti zadovoljan učinkom državnog odvjetnika doznat će se već iduće sedmice.

Izvor: Al Jazeera