Zagreb: Dekan Filozofskog fakulteta mora u penziju

Smjena dekana Previšića bila je jedna od tačaka na sjednici Fakultetskog vijeća, no dekan nije dopustio glasanje (Al Jazeera)

Hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smatra da dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić ne može više obnašati dužnost dekana zbog navršenih 70 godina života, javila je u četvrtak Hrvatska radiotelevizija.

Ministarstvo znanosti očitovalo se na zahtjev zagrebačkog rektora Damira Borasa vezano uz ugovor o radu dekana Previšića i navodi kako ne postoji pravna osnova postupanja prema kojem bi se Vlatku Previšiću nastavio radni odnos nakon isteka akademske godine 2015./2016., u kojoj on navršava 70 godina života, navodi hrvatska javna televizija pozivajući se na priopćenje.

Prema očitovanju Ministarstva, dekan prestaje obnašati dužnost s početkom nove akademske godine 3. listopada.

Ministarstvo: Osigurati upravljanje i obavljanje nastave

U priopćenju se Borasa moli da u okviru sveučilišne autonomije osigura nesmetano funkcioniranje upravljanja Filozofskim fakultetom, a posebice redovito obavljanje nastave.

Ovome je prošlog tjedna prethodio plenum Filozofskog fakulteta održan ispred fakultetske zgrade, a na kojemu su  sudionici ponovili zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada.

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu.

Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Otpori ugovoru s Katoličkim bogoslovnim fakultetom

Novinarima koji su pratili događanja na Fakultetu, zaštitari su tada onemogućili snimanje unutar zgrade, ali je sve istodobno snimano kamerom fakulteta što je, kako su potvrdili studenti, zatražio dekan Previšić.

Također, sudjelovanje na sjednici bilo je onemogućeno studentskim predstavnicima u Vijeću.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum Filozofskog fakulteta zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za Filozofski fakultet te da bi njime studenti Filozofskog fakulteta došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Izvor: Agencije