Zagreb: Burno na Filozofskom fakultetu

Nakon sinoćnjeg plenuma na kojem su donijeli zahtjeve za smjenom ili ostavkom dekana Vlatka Previšića, a potom i rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, mnoštvo studenata okupilo se prijepodne ispred Filozofskog fakulteta, dok je trajala sjednica Vijeća fakulteta.

Članovi Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta u Zagrebu iz reda profesora, koji se protive dekanu Vlatku Previšiću i traže njegovu smjenu, pročitali su u četvrtak na početku sjednice Vijeća svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja te je potom i napustili.

Dekana Vlatka Previšića prozvali su za narušavanje ugleda fakulteta i nezakonit rad, zbog čega očekuju da reagira i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

Sudjelovanje na sjednici onemogućeno je studentskim predstavnicima u Vijeću, a nakon izlaska profesora sa sjednice, njihovu je izjavu pred okupljenim studentima ispred dekanata pročitao profesor Nenad Ivić.

‘Najtamnija stranica u povijesti fakulteta’

Profesori su u izjavi zatražili povlačenje zaštitara, ocijenivši da su na fakultetu “radi zastrašivanja studenata i nastavnika, budući da nema ni nasilja, ni nereda”, a zgroženi su i zbog toga što je jučer do 17 sati te danas do 15 sati bila zatvorena knjižnica, a bio je onemogućen i pristup studentskoj referadi.

“Događanjima na FF-u protekla dva tjedna ispisuje se najtamnija stranica u povijesti fakulteta”, stoji u izjavi, kako prenosi Hina.

Za odluku Senata Sveučilišta, koji je poništio izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću (koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine), inicijativa profesora u izjavi navodi da je neobvezujuće mišljenje što, kako ističu, stoji i u glavi dokumenta.

Odnosno, naveo je Ivić, to nije odluka povodom provedenog upravnog nadzora.

“Pored toga, odlukom Senata, kako se ukazuje u dopisu rektoru Damiru Borasu od 20. rujna 2016. godine, dovodi se u pitanje legalnost svih odluka Vijeća FF-a u razdoblju od ožujka 2015. do rujna 2016. godine, čime se otvara prostor za potpuni pravni nered, jer nije moguće tvrditi da je jedna odluka nekog tijela zbog njegovog nepropisnog sastava prilikom donošenja te odluke nevaljana, a druga to nije”, dodaje se u izjavi.

U izjavi se odbacuju i, kako je pročitao Ivić, sve insinuacije kojima se studente i nastavnike fakulteta potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje, ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremističkim političkim opcijama.

Protiv saradnje s Bogoslovnim fakultetom

Profesor Ivić je dekana Previšića prozvao zbog onemogućavanja rada i kretanja studentima kazavši kako je to sramota.

“Ona u meni, kao i, vjerujem, kod svih članova Vijeća, može izazvati samo stid da takva osoba stoji na čelu FF-a. Takvoj osobi ne ostaje ništa drugo nego da ostavku”, ustvrdio je.

Novinarima koji su pratili događanja na Fakultetu, zaštitari su onemogućili snimanje unutar zgrade, ali je sve istodobno snimano kamerom fakulteta što je, kako su potvrdili studenti, zatražio dekan Previšić.

Današnjim događanjima prethodio je plenum Filozofskog fakulteta održan sinoć ispred fakultetske zgrade, a na kojemu su  sudionici ponovili zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada te je izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Poništeni izbori za Studentski zbor

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a”.

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio dekan Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće “sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija”.

Time, prema obrazloženju Senata, “nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana” FF-a donesena na sjednici 16. lipnja, “kao ni postupak koji bi se provodio temeljem takve odluke”.

Izvor: Al Jazeera i agencije