Zagreb: Bivšem komandantu logora Manjača šest godina zatvora

Lukajić se teretio da je lično učestvovao i naređivao zlostavljanja zarobljenih pripadnika hrvatskih vojnih snaga (Arhiva)

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Dane Lukaić danas je na sudu u Zagrebu prvostepeno osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u logoru Manjača kod Banje Luke sredinom 1992. godine.

Sudija Županijskog suda u Zagrebu Dražen Kevrić rekao je da je tokom sudskog postupka, na osnovu prikupljene dokumentacije i iskaza svjedoka, dokazano da je Lukaić, kao komandant logora Manjača, počinio ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima hrvatskih vojnih snaga, tvrdi agencija Beta.

“Bio je svjestan svog položaja kao obrazovani oficir bivše JNA i znao je da se treba pridržavati Ženevskih konvencija, ali to nije činio”, rekao je sudija, prenijeli su hrvatski mediji.

Uhapšen na graničnom prelazu

Prema optužnici, Lukaić se tereti da je sredinom 1992. u logoru Manjača lično učestvovao i naređivao zlostavljanja zarobljenih pripadnika hrvatskih vojnih snaga.

Lukaić je uhapšen sredinom prošle godine na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo, dok je s grupom iz entiteta RS putovao na komemoraciju Srbima ubijenim 1941. u Jadovnom.

On je od početka postupka negirao krivicu, a danas se nije pojavio na izricanje presude, već je ostao u zagrebačkom pritvoru u Remetincu.

Izvor: Agencije