Zagreb: Apel za oslobađanje turske novinarke

Turska novinarka Vicdan Ozerdem, uhapšena na temelju Interpolove potjernice u julu ove godine na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine i dalje je u hrvatskom pritvoru.

Njena majka Ayten Arik i nevladine organizacije traže da je, zbog narušenog zdravlja, hitno oslobode, te da se odbije zahtjev za izručenjem Turskoj, jer strahuju da bi tamo bila izložena novim mučenjima.

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, Ozerdem se trenutno nalazi u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici.

„Ona je psihički i fizički loše. Prvi dan kad sam je vidjela nije mogla ni hodati bez pomoći. Nije ni jela, preplašena je i nervozna. Bojim se da bi, ostane li i dalje u zatvoru, gdje prema njoj korektno postupaju, mogla i umrijeti“, kroz suze govori Arik.

Ozerdem je novinarka i ljevičarka koja je godine provela u turskim zatvorima. Optužena i osuđena, kažu, ni sama ne zna zbog čega, no pretpostavlja da je to zbog suprotstavljanja vlasti.

U zatvoru je čak 180 dana štrajkovala glađu, dok će joj 2000. ostati u gorkom sjećanju.

Teški dani

Na YouTubeu se mogu vidjeti snimke dijela policijske akcije službeno nazvane „Povratak u život”. No, za 30 zatvorenika pretvorila se u odlazak u smrt. Još 150 ljudi je bilo ranjeno, među njima i Ozerdem, zbog požara, koji je tada izbio u zatvoru.

Zadobila je teške opekline i nove traume.

Zbog teških godina provedenih u zatvoru je oboljela. No, skrovište i priliku za novi život našla je u Njemačkoj, gdje se liječila i dobila azil.

No, nije ni slutila da će u Hrvatskoj biti uhapšena. Nevladine udruge traže njeno brzo oslobađanje i odbijanje zahtjeva za izručenjem Turskoj.

I Ozerdem i njena porodica ponovo prolaze teške dane.

„Moja najveća, odnosno jedina želja je da mi se vrati kćer, odnosno da se vrati svome sinu“, kazala je Azik.

Vicdan Ozerdem druga je turska državljanka koja je uhapšena na osnovu Interpolove potjernice u Hrvatskoj.

„Aktivistica Basak Sahin Duman nedavno je dobila azil i svoju priču sretno okončala. Slobodi se nada i turska novinarka“, kazala je Brkić.

Izvor: Al Jazeera