Zagađenje zraka u Sarajevu šteti djeci

Sarajevo se i ove godine bori sa zagađenjem. Zabrana kretanja određenim vrstama automobila na potezu od Baščaršije do Ilidže te poziv pravnim subjektima da izmijene početak radnog vremena, mjere su koje je Vlada Kantona Sarajevo donijela kako bi smanjila zagađenost.

Dok oni tvrde kako nema osnova za strožije mjere, kontrolne stanice pokazuju zagađenost zraka, koja daleko prekoračuje dozvoljene vrijednosti.

Bijela zastava s natpisom ‘U zdravom tijelu zdrav vazduh’ na sarajevskoj osnovnoj školi ima jasnu poruku.

Postavljena je početkom školske godine na zahtjev Vlade KS, kako bi se na njoj uočilo kolika je zagađenost zraka u gradu.

Zdravlje djece

Zastava više nije bijela. Aldijana zagađenost zraka najbolje osjeti na svojoj djeci.

“Osjeti se zagađenost velika u zraku, pogotovo u večernjim satima. Ovdje dolazim po dijete u školu, satima je jako zagađeno, ali se nadamo da će biti bolje nego prošle godine i da će vlast nešto učiniti po tom pitanju. Na zdravlju djeteta osjetim zagađenje“, kaže Aldijana.

Automatske stanice koje vrše monitoring zraka na području KS-a očitavaju veliku koncentraciju čestica PM 10 u zraku, 300 mikrograma po metru kubnom na svim praćenim lokacijama, pokazuju nam u Zavodu za javno zdravstvo.

“Vrijednosti kada dostignu na dvije referentne stanice 300, kao što se jučer desilo, proglašava se drugi stepen upozorenja koji ima svoje mjere“, kaže Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Međutim i pored toga, resorni ministar u KS-u tvrdi da nema potrebe za drugim stepenom upozorenja. Dovoljan je, kaže, stepen pripravnosti uz dodatne mjere.

“To je zabrana kretanja automobila, motornih vozila eurodizel i pojačana kontrola pripadnika MUP-a“, tvrdi ministar okoliša KS-a Čedomir Lukić.

Dok Vlada KS posebne mjere donosi kada situacija postane opasna po zdravlje, struka upozorava da je zrak u Sarajevu zagađen tokom cijele godine, ali konkretne posljedice osjetimo tek zimi.

Utjecaj novogradnje

Posljednja studija o cirkulaciji zraka kroz Sarajevo urađena je ‘80-ih godina prošlog stoljeća, upozorava stručnjakinja za zaštitu okoliša Maja Čolović Daul.

“Nakon toga nije rađena nova studija, pa da možemo sa sigurnošću reći kako se kreću vazdušne mase  u samom gradu . Definitivno novogradnja utiče na kretanje vazdušnih masa, a dodatni pritisak je i smanjenje zelene površine, drveća, koje  je najjeftiniji način prečišćavanja zraka. O tome se uopšte ne vodi računa pri izdavanju dozvola i promjeni regulacionih planova koji se u čas promijene u skladu s potrebama“, dodaje Čolović Daul.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BIH je na petom mjestu po broju umrlih od posljedica zagađenja zraka. Na tu činjenicu za sada upozoravaju uglavnom aktivisti ili sarajevski umjetnici, koji pjesmom traže čistiji zrak.

Izvor: Al Jazeera