Zagađenje u najvećim svjetskim gradovima na najnižem nivou

U Los Angelesu je koncentracija čestica PM2.5 u tri sedmice marta pala za 31 posto u odnosu na isti period prošle godine (EPA)

Zagađenje zraka u najvećim svjetskim gradovima, u kojima je život stao zbog karantina proglašenog zbog pandemije korona virusa, palo je na najniže nivoe.

Mjere ograničenja saobraćaja i zaustavljanje industrije rezultirali su smanjenjem zagađenja zraka bez presedana, objavio je CNN rezultate novog istraživanja, a prenosi Hina.

Veliki svjetski gradovi koji pate od najnezdravijeg zraka nakon trosedmičnih mjera ograničenja zbog korona virusa bilježe smanjenje koncentracije najsmrtonosnijih čestica i do 60 posto u odnosu na godinu prije.

Istraživanjem kompanije IQAir, koja globalno prati kvalitet zraka, obuhvaćeno je deset velikih gradova širom svijeta koji imaju relativno veliki broj slučajeva bolesti COVID-19, zbog čega su pod strogim karantinskim mjerama.

Pratili stanje na vrhuncu epidemije

Studijom je analizirana koncentracija štetnih mikroskopskih čestica PM2,5. Čestice zagađenja koje su manje od 2,5 mikrometara smatraju se posebno opasnima za zdravlje jer se usade duboko u pluća i uđu u krvotok te mogu preći u druge organe, izazivajući ozbiljne zdravstvene posljedice.

Sedam od deset gradova obuhvaćenih istraživanjem, među kojima su New Delhi, Seul, Wuhan i Mumbai, bilježe znatno poboljšanje kvaliteta zraka.

Oni s tradicionalno višim vrijednostima zagađenja česticama PM2,5 uočavaju najveći pad zagađenja.

Analitičari su odabrali trosedmično razdoblje u kojem su na snazi bile ili najstrožije karantinske mjere ili je epidemija bolesti COVID-19 bila na vrhuncu.

Zdravstveni problem

Zagađenje zraka već je samo po sebi globalni zdravstveni problem i godišnje ubija sedam miliona ljudi, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije.

Smanjivanje emisije stakleničkih plinova najbolji je način sprečavanja smrti vezanih uz zagađenje, kažu naučnici.

U indijskom glavnom gradu New Delhiju, koji je često na vrhu spiska najzagađenijih gradova svijeta, zabilježen je 60-postotni pad broja čestica PM2,5 od 23. marta do 13. aprila u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U Indiji su 25. marta stupile na snagu karantinske mjere. Indija je jedna od najzagađenijih zemalja i stanovnik je prosječno tokom godine izložen 500 posto većem zagađenju česticama PM2,5 od dopuštenog.

U Seulu je zabilježen pad nivoa čestica PM2,5 za 54 posto. I južnokorejski zrak jedan je od najnekvalitetnijih na svijetu.

U epicentru pandemije, kineskom gradu Wuhanu, koncentracija PM2,5 čestica pala je 44 posto.

U Los Angelesu je koncentracija čestica PM2,5 u tri sedmice marta pala za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a i London i Madrid također su zabilježili pad nivoa zagađenja.

Izvor: Agencije