Zaev: Vlasti namještaju izbore u Makedoniji

U Makedoniji je predsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio nove snimke navodno prisluškivanih telefonskih razgovora, koji, kako tvrdi opozicija, pokazuju kako predstavnici vlasti namještaju izbore.

U nekim od razgovora navodi se da su stanovnici makedonske nacionalnosti iz regiona Male Prespe u Albaniji, glasali u Skoplju.

Zaev je rekao da su ovi razgovori dokaz da vlast namješta izbore, učešćem lažnih glasača, falsificiranjem dokumenata i ucjenom.

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska javlja iz Skoplja da je na konferenciji za novinare bilo riječi o telefonskim razgovorima koje su vodili funkcioneri stranke VMRO-DPMNE, koji su bili na vlasti na proljeće 2013, kada su održani lokalni izbori na kojim je vladajuća stranka odnijela uvjerljivu pobjedu.

Novi materijali

Iz SDSM-a navode da se novim snimcima dokazuje da su počinjena krivična djela izdavanjem falsificiranih dokumenata osobama koje su instruirane da glasaju za vladajuću stranku.

Nakon toga, kako kaže opozicija, građani su bili izloženi prijetnjama novčanim kaznama u hiljadama eura i na njih je bio vršen pritisak. 

Lider opozicije tvrdi da snimci pokazuju da su ljudi iz vlasti zloupotrebljavali institucije izbornih procesa i na dan glasanja, javila je Smilevska.

Ona je dodala da je objavljen i navodni razgovor ministrice policije u kojem se navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova transformirano u štab vladajuće stranke.

Zaev je rekao da će utorak objaviti nove materijale koji se odnose na navodno kreiranje izborne krađe i na nelegalno dobijanje izbora, javila je novinarka Al Jazeere. 

Ovo je sedma konferencija za novinare opozicionog SDSM-a, na kojoj čelnici partije objavljuju snimke prisluškivanih telefonskih razgovora u kojima se navodi kako vlast zloupotrebljava poziciju.

VMRO-DPMNE: Zaev manipulira javnost

Iz vladajućeg VMRO- DPMNE-a navode da Zaev produžuje emitiranje kreiranog materijala koji je dobio saradnjom sa stranim obavještajnim službama.

”Osim što postoje priznanja da se prisluškivanje vršilo nelegalno, za što je jedna osoba već osuđena na zatvorsku kaznu, Zaev i njegove pristalice  i dalje pokušavaju izmanipulisati javnost da su kreirane materijale dobijali od patriote, a ne od prevaranata i saradnika strane obavještajne službe, koji su u potpunosti priznali krivicu.

Zaev zaboravlja da su na izborima 2011. i 2013. on i njegova partija priznali poraz i volju većine građana Makedonije”, navodi se u saopštenju VMRO- DPMNE-a.

Javno tužilaštvo Makedonije je saopćilo  da “radi na krivičnim prijavama koje je protiv funkcionera iz vlasti podnio Socijaldemokratski savez na osnovu dosad objavljenih telefonskih razgovora”.

”Podnosioci prijava su pozvani i saslušani pred javnim tužiocem, i u toku je preduzimanje drugih radnji sa ciljem prikupljanja relevantnih dokaza i donošenja odluka po prijavama”, navodi se u saopćenju.

Makedonsko tužilaštvo oglasilo se i povodom iznošenja podataka u aferi ”Puč”.

U odnosu na objavljene snimke i druge materijale za koje se komentira da su navodno dio posebnih istražnih mjera, iz Tužilaštva navode da su izdate naredbe nadležnim organima o provjerama i prikupljanju informacija o tome ko, kada i na koji način je objavio materijale i koje je njihovo porijeklo.

Članovi opozicionih makedonskih partija SDSM i NSDP, kao i gradonačelnik opštine Centar, podnijeli su u četvrtak Osnovnom javnom tužilaštvu proširenu krivičnu prijavu za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, objavili su makedonski mediji.

Kako je precizirano, zamjenica predsjednika SDSM-a Radmila Šekerinska, njen partijski kolega Stevo Pendarovski, lider NSDP-a Tito Petkovski i gradonačelnik općine Centar Andrej Žernovski, podnijeli su proširenu krivičnu prijavu, a kao dokaz su priložili tonske zapise i stenograme koje je ranije objavio Zaev.

Pendarovski je rekao da se prijava odnosi na dokaze za prisluškivanje u posljednje četiri godine.

“Niko od nas se nije bavio kriminalom, trgovinom drogom ili oružjem, niti smo mafijaška organizacija”, rekao je Pendarovski.

On je naglasio da nije bilo razloga da budu prisluškivani i da je u pitanju čisto politički motiv. Pendarovski je izrazio nadu da će institucije postupiti po krivičnoj prijavi.

U ponedjeljak je Zaev objavio šestu “bombu” kao nastavak objelodanjivanja materijala o prisluškivanju više od 20.000 makedonskih građana, za koje je optužio premijera Makedonije Nikolu Gruevskog i šefa Direkcije za državnu sigurnost Sašu Mijalkovskog.

Izvor: Al Jazeera i agencije