Zaev: Vanredni parlamentarni izbori ako kandidat vlasti izgubi predsjedničke

Pendarovski je kandidat SDSM-a i vladajuće koalicije (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije i čelnik SDSM-a Zoran Zaev najavio je mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora, ali samo ako kandidat vladajuće koalicije izgubi predsjedničke.

“Ako kandidat SDSM-a i vladajuće koalicije Stevo Pendarovski izgubi na predstojećim predsjedničkim izborima od kandidatkinje VMRO-DPMNE-a Gordane Siljanovske-Davkove, bit će raspisani vanredni parlamentarni izbori”, rekao je Zaev, a prenose lokalni mediji.

Osim kandidata vladajuće koalicije okupljene oko SDSM-a i DUI-ja Pendarovskog i opozicijsk og VMRO-DPMNE-a Siljanovske-Davkove, potreban broj potpisa za utrku za mjesto šefa države sakupio je i Blerim Reka, koga podržavaju opozicijske stranke Albanaca, prenosi Beta.

Zvanična kandidatura

To troje kandidata još nije podnijelo zvaničnu kandidatsku listu Državnoj izbornoj komisiji i to mogu uraditi do 21. marta.

Izbori za predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održani 21. aprila, a ako nijedan kandidat ne pobijedi u prvom krugu, drugi krug šestih makedonskih predsjedničkih izbora bit će održan 5. maja.

Zvanični dio kampanje za predsjedničke izbore, odlukom Državne izborne komisije, počet će 1. aprila.

Drugi uzastopni mandat četvrtog makedonskog predsjednika Gjorga Ivanova završava se 12. maja.

Izvor: Agencije