Zaev: Uvjereni smo da ćemo pregovore početi ove godine

Uvjeren sam kako ćemo ove godine početi pregovore o članstvu s Evropskom unijom, kaže Zoran Zaev (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u četvrtak kako je uvjeren da će njegova država ove godine početi pristupne pregovore s Evropskom unijom.

“Uvjeren sam kako ćemo ove godine početi pregovore o članstvu s EU-om i kako ćemo se u tome pridružiti Srbiji i Crnoj Gori”, rekao je on poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, prenosi agencija MIA.

“Kancelarka je rekla kako je Sjeverna Makedonija ispunila očekivanja i kako će Bundestag u septembru odobriti otvaranje pristupnih pregovora s EU-om, u skladu s ustanovljenim procedurama u Njemačkoj u pogledu proširenja EU-a”, kazao je Zaev.

On je dodao kako Berlin ima pozitivan stav o Sjevernoj Makedoniji i onome što je postigla i dodao kako Merkel podržava njenu politiku u pogledu proširenja EU-a, uključujući i na zapadni Balkan.

VMRO-DPMNE kritizira premijera 

Najveća opoziciona stranka u Sjevernoj Makedoniji VMRO-DPMNE ocijenila je u četvrtak kako je odlaganje početka pregovora te države s EU-om posljedica neprovođenja reforme, kao i kriminala i korupcije Vlade, prenosi portal Plusinfo. 

“Republika Makedonija, nažalost, nije dobila datum o početku pregovora s EU-o, u junu, kao što nismo dobili ni prošle godine, kada su Zoran Zaev i njegovi saradnici slavili u Vladinom avionu”, navodi se u saopćenju VMRO-DPMNE-a.

Kako navode iz ove stranke, građani i država imaju samo štetu zbog laži i manipulaciju koje “provodi makedonski premijer”.

“U zvaničnom saopćenju iz kabineta Angele Merkel ne spominje se datum o početku pregovora s EU-om, i pored prijetnji i ucjena Zorana Zaeva”, dodaju.

“Zoran Zaev mora napustiti vlast kako bi Makedonija krenula naprijed.”

Izvor: Agencije