Zaev: Ubrzo rješenje spornih historijskih pitanja s Bugarskom

Zaev je odgovorio na izjavu bugarskog premijera Borisova da je budućnost Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas kako vjeruje da će “otvorena pitanja” s Bugarskom u vezi s nekim dijelovima savremene historije uskoro biti riješena, javlja agencija Beta.

“Potpisali smo dogovor kojim smo prihvatili da imamo zajedničku historiju, ali da svakako postoje i posebnosti i vjerujem da će u tom duhu mješovita historijska komisija naći rješenje. Bugarska je jedna od država koje nas najsnažnije podržavaju u Evropskoj uniji i vjerujem da će to pokazati i odlukom za dobijanje datuma za pregovore poslije 15 godina kandidatskog statusa”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Rad mješovite historijske komisije dvije susjedne države zapeo je kod moderne historije s kraja 19. i početka 20. stoljeća, porijekla revolucionara Goce Delčeva, za koga zvanična Sofija insistira da je po nacionalnosti Bugarin i traži da makedonska strana to prihvati.

Zaev je rekao kako vjeruje da će i to poglavlje historije biti zatvoreno. Istakao je da su dosad riješena četiri historijska perioda sa šest ili sedam značajnih ličnosti, koje dvije susjedne države sada zajednički obilježavaju.

Borisov: Igre s prošlošću

Time je Zaev odgovorio na prijepodnevnu izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova da je budućnost Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji, ali da se ne treba igrati tom šansom poigravajući se historijom i prošlošću nego da se “koncentriramo na budućnost”.

“Želimo da i Albanija ide zajedno sa Sjevernom Makedonijom. Ali nikad nismo rekli da bezuvjetno podržavamo ulazak u EU. Imamo na raspolaganju 71 instrument u pregovorima po poglavljima. Neka se ne igraju historije i prošlosti i neka se koncentriraju na budućnost”, rekao je.

Šef bugarske vlade, kako je prenijela državna agencija Sjeverne Makedonije MIA, izjavio je to nakon sastanka s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, kojem su prisustvovali ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

“Do jučer smo govorili da smo bratski narodi, pa neka se ne produžava bratoubilački propagandni rat u Skoplju zato što bliži narod i ljude nemamo”, rekao je premijer Bugarske.

Izvor: Agencije