Zaev u Podgorici: Naše prijateljstvo je primjer za Balkan

Ako Balkan bolje sarađuje, zapadna Evropa će nas više poštovati, poručio je Zoran Zaev (Anadolija)

Crna Gora spremna je Sjevernoj Makedoniji pomoći u procesu pregovora sa Evropskom unijom u prenošenju svojih iskustava, kao što je to radila i tokom evroatlantskih integracija, poručio je danas crnogorski premijer Duško Marković, koji je u Podgorici ugostio kolegu iz Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva. 

Premijer Sjeverne Makedonije, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori, danas je predvodio delegaciju svoje zemlje, koja je održala zajedničku sjednicu vlade sa kolegama iz Crne Gore. 

Kako prenosi Anadolija, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković istakao je da je odlična saradnja između dvije države rezultirala i potpisivanjem četiri međudržavna sporazuma. 

Potpisana četiri sporazuma

„Potpisali smo četiri sporazuma u oblastima zaštite životne sredine, unutrašnjih poslova, zdravstva i razmjene zaštite tajnih podataka. Razgovarali smo kako da valorizujemo našu saradnju, da iz toga izađu benefiti u oblastima koja su vitalna za naša društva. Potencirali smo naša zajednička strateška opredjeljenja i vrijednosti kao zalog budućnosti koja podrazumijeva našu evropsku i evroatlantsku perspektivu. Crna Gora i Sjeverna Makedonija su zemlje koje dijele ove vrijednosti i koje ih njeguju i promovišu kao jedini način dugoročne stabilnosti i ne samo napretka naših zemalja, nego i regiona kojem pripadamo“, rekao je Marković. 

Ponudio je pomoć Crne Gore u procesu EU integracija kada Sjeverna Makedonija otpočne pregovore. 

„Kao zemlja koja je na čelu pregovora sa EU, svakako smo istakli vrijednost evropske integracije i značaj koji ona ima na ukupne reforme i transformaciju našeg društvenog sistema. Crna Gora se nada i zalaže se da će Sjeverna Makedonija uskoro početi pregovore sa EU-om i spremni smo da prenesemo sva svoja znanja i iskustva“, kazao je Marković. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, čestitajući Crnoj Gori 13 godina od obnove nezavisnosti, kazao je da ga raduje da sve ove godine, ali i prije, dvije države njeguju prijateljske odnose. 

Ogromno prijateljstvo dvije zemlje

„Želim da pošaljem poruku iskrene zahvalnosti Crnoj Gori što je davala punu podršku Sjevernoj Makedoniji cijelo vrijeme, a među prvima je ratifikovala protokol o našem pristupanju NATO-u. Najviši crnogorski državnici na svim sastancima potenciraju naše pravo da poslije svih uspjeha koje smo napravili u Sjevernoj Makedoniji, treba da dobijemo datum za početak pristupnih pregovora. Ovog ljeta očekujemo konačan datum početka pregovora nakon 14 godina“, kazao je Zaev. 

Poručio je i da ogromno prijateljstvo između dvije zemlje bude primjer i za druge zemlje. 

„Jer, ako Balkan bolje sarađuje, zapadna Evropa će nas više poštovati“, poručio je Zaev.

Tokom posjete Crnoj Gori, Zaev je razgovarao sa predsjednicima države i Skupštine Milom Đukanovićem i Ivanom Brajovićem, a učestvovao je i na poslovnom forumu privrednika dvije države. 

Izvor: Agencije