Zaev tvrdi da će biti referenduma o imenu

Makedonija će uvijek biti naša otadžbina, bit ćemo zauvijek Makedonci i zauvijek govoriti makedonski, poručio je Zaev (EPA)

Iako su se politički čelnici četiri najutjecajnije makedonske stranke iz vlasti i opozicije razišli bez dogovora o referendumu na kojem bi građani te bivše jugoslavenske republike predstojeće jeseni trebali potvrditi naziv Republika Sjeverna Makedonija, premijer Zoran Zaev kaže da će referendum biti održan.

“Makedonija će uvijek biti naša domovina. Postat će članica Europske unije i NATO-a. Bit ćemo zauvijek Makedonci i zauvijek ćemo govoriti makedonski”, poručio je Zaev putem Facebooka.

Ta objava zapravo je njegova reakcija na neuspješni sastanak čelnika vodećih stranaka i vlasti i opozicije na kojem nije postignut dogovor o referendumu.

Stranački čelnici prethodno su postigli sporazum o izboru članova Državnog izbornog povjerenstva, koje bi trebalo pripremiti sve za održavanje referenduma.

Dogovorili su i izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka i tehničkoj vladi za buduće izbore, ali nisu uspjeli postići dogovor o referendumu i referendumskom pitanju.

Referendum i bez opozicije

Prema Zaevu, nije bilo moguće postignuti dogovor o referendumu o imenu s Hristijanom Mickoskim, čelnikom najveće opozicijske stranke VMRO-DPMNE.

Zaev je najavio da će referendum biti proveden i bez sudjelovanja opozicije.

Ishod referenduma, dodao je Zaev, mogao bi biti uspješan pod uvjetom da Mickoski ne pozove stranačko članstvo na bojkot.

Atena i Skopje dogovorili su nedavno novi naziv Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije nakon gotovo tri desetljeća dugog spora o imenu.

Taj dogovor otvara vrata Makedoniji, pod novim imenom, prema Europskoj uniji i NATO-u.

Izvor: Agencije