Zaev: Sjeverna Makedonija spremna za punopravno članstvo u NATO-u

'U 2018. povećali smo budžet makedonske vojske za 14 posto', kaže Zaev (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u srijedu da je Sjeverna Makedonija u potpunosti spremna preuzeti obaveze i odgovornosti koje proizlaze iz punopravnog učlanjenja u NATO te da, kao buduća članica, makedonska vojska čini ozbiljne korake kako bi ojačala svoje kapacitete, prenosi portal A1on.mk.

“U 2018. povećali smo budžet makedonske vojske za 14 posto i ostajemo posvećeni tome da ostvarimo naš cilj do 2024, odnosno da osiguramo dva posto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, koja će u svakom pogledu biti ravnopravna s ostalim saveznicima NATO-a”, rekao je on.

Dodao je kako je uvjeren da će makedonsko učlanjenje u NATO dodatno doprinijeti stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.

“Naše učlanjenje bit će instrument za kreiranje nove pozitivne slike regije”, rekao je on te poručio da je spreman podržati sve zemlje u regiji u ispunjenju strateških ciljeva koji su u interesu građana regije, poput posvećenosti demokratiji, slobodi, tržišnoj ekonomiji, poštivanju ljudskih prava i vladavini prava.

Podrška evropskih zvaničnika

Zaev i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini ocijenili su u utorak da je uspješno provođenje poštenih, demokratskih i slobodnih predsjedničkih izbora ključno i prioritetno za Vladu u Skoplju.

Istovremeno, od opozicije u Sjevernoj Makedoniji očekuju se konstruktivan pristup i učešće na tim izborima, kao i u reformskim procesima, istaknuto je tokom susreta u Briselu.

Razgovorima su prisustvovali i zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov i ministrica odbrane Radmila Šekerinska.

Zaev je izrazio zahvalnost zbog održavanja Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u ovom značajnom periodu za Republiku Sjevernu Makedoniju.

Izvor: Agencije