Oglasi

Zaev saopćio imena novih ministara, sjednica Sobranja u srijedu

Premijer Sjeverne Makedonije smijenio je ministra finansija iz svoje stranke i ubuduće će obavljati i tu funkciju.
Zaev je rekonstrukciju vlade najavio nakon predsjedničkih izbora u toj zemljiEPA

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev saopštio je imena novih ministara koji će biti deo rekonstruisane vlade.

Petorica novih ministara biće u ministarstvu poljoprivrede, životne okoline, kulture, lokalne samouprave i političkog sistema i odnosa među zajednicama, prenela je agencija MIA.

Zaev je rekao da će on da preuzme ministarstvo finansija.

Premijer Zaev nije konkretnije obrazložio razloge izmena u pojedinim resorima, samo je najavio da je prioritet Vlade rast standarda građana.

“Glavni zadatak je rast plata, ne samo u zdravstvu. Od septembra plate rastu i većem delu administracije. Želimo sveukupni rast plata. Verujem da ćemo do kraja godine imati dovoljno finansija i kapaciteta za povećanje penzija od 1. januara 2020. godine”, rekao je Zaev.

Najveća rekonstrukcija vlade

Sobranje će u sredu održati sednicu na čijem dnevnom redu će se naći predlog za izbor novih članova vlade.

Ovo je dosad najveća rekonstrukcija Vlade koja je sada na polovini mandata.

Za potvrdu u parlamentu potrebna je natpolovična većina koju Socijaldemokratski savez (SDSM) ima.

Nakon rekonstrukcije vlade, premijer Zaev je najavio i promenu u drugim nižim ešalonima, čime će biti obuhvaćeni direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i drugi.

Makedonski premijer najavio je rekonstrukciju vlade nakon predsedničkih izbora u toj zemlji, a na kojima je kandidat vladajuće koalicije (Stevo Pendarovski) pobedio sa veoma tesnom razlikom u odnosu na kandidata opozicije.

Zaev je takav rezultat ocenio kao opomenu građana zbog "nedovoljnog učinka pojedinih vladinih funkcionera".

Smilevska: Očekivale se veće promjene

Reporterka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska kaže da je, na osnovu prethodnih najava premijera Zorana Zaeva, javnost u Severnoj Makedoniji očekivala veće promene u vladi.

“Od ministara iz njegove matične partije SDSM-a promenio je samo ministra finansija, dok je javnost očekivala promene i u resorima transporta i veza, informatičkog društva i administracije te ministarstva zdravstva zbog loših rezultata u protekle dve godine. Međutim, premijer je odlučio da spomenute resore nastave voditi isti ljudi”, kaže Smilevska.

U albanskom DUI-ju, smenjen je samo ministar za lokalnu samoupravu i ovaj resor će sada voditi aktuelni predsednik Liberalno-demokratske partije Goran Milevski.

Dosadašnji ministar ekologije iz DUI-ja samo menja resor i prelazi u novoformirano ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama, koje je dosad bilo na nivou sekretarijata.

Ministarstvo poljoprivrede dobija novog ministra zato što dosadašnji odlazi na visoku partijsku funkciju u SDSM-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.