Zaev: S. Makedonija na ljeto dobija datum za pregovore sa EU

Zaev: Prespanski dogovor i sve ono što se desilo u našoj državi je zaista ozbiljna motivacija da se desi to što očekujemo (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u četvrtak kako će njegova država ovog ljeta, u junu ili julu, dobiti “zeleno svjetlo” za početak pregovora sa Evropskom unijom, prenose agencije.

Povodom nagađanja da će Sjeverna Makedonija dobiti datum u junu, kako je najavljeno prošle godine, ili će to biti odgođeno, Zaev je istakao kako su “reforme maksimalno provedene” i kako je “završeno sve što je Vlada zacrtala u reformskom Planu 18, a Evropska komisija odobrila”.

On je dodao kako ostaje još samo da se donese zakon o javnom tužilaštvu s kojim se napredovalo u dogovorima sa opozicijom i kako će on uskoro biti utvrđen.

“Prespanski dogovor i sve ono što se desilo u našoj državi je zaista ozbiljna motivacija da se desi to što očekujemo, a dogodit će se da dobijemo datum i odluku za otpočinjanje pregovora sa EU”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Spor Srbije i Kosova

Eventualno pomjeranje, dodao je, ni u jednom slučaju neće biti zbog Sjeverne Makedonije ili nekih drugih razloga, već zbog toga što se ove godine održavaju izbori za Evropski parlament.

On je istakao kako se kao optimista vratio sa neformalnog sastanka za Zapadni Balkan koji je održan u Berlinu, gdje je fokus bio na oblikovanju procesa za rješavanje spora Beograda i Prištine.

“Ne samo da će da bude donesena pozitivna odluka za otpočinjanje pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, već ova država treba biti ponosna što je istaknuta kao primjer za rješavanje spora sa Grčkom, prema kojem se trebaju voditi i ostali koji žele riješiti određena otvorena pitanja”, rekao je Zaev.

Izvor: Agencije