Zaev pruža ruku za razgovore i čelniku VMRO-DPMNE-a

Vlada samo predlaže nacrt amandmana, ali se neće usuditi sama donositi amandmane, rekao je Zaev (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev spreman je razgovarati sa svima, uključujući i čelnike opozicije, kako bi se postigao konsenzus o izmjenama Ustava koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

“Vlada je ovlaštena predložiti početne ustavne amandmane. Kao šef vlade potvrđujem da ćemo zajedno sjesti i raditi na amandmanima”, rekao je Zaev tokom rasprave o ustavnim promjenama u Sobranju.

Prema njegovim riječima, vlada samo predlaže nacrt amandmana, ali se neće usuditi sama donositi amandmane.

Jedan od amandmana predlaže dodavanje pridjeva “Sjeverna” ispred pojma “Makedonija”. Drugi, kako je objasnio, predviđa isticanje odluka ASNOM-a (Antifašističkog Sobranja nacionalnog oslobođenja Makedonije) kako bi spriječile eventualne buduće optužbe iz Grčke za iredentističke pretenzije.

Spreman razgovarati sa svima

Treći amandman odnosi se na nepovredivost granica i odsustvo teritorijalnih ambicija, rekao je Zaev, a prenosi agencija MIA.

Cilj je, kako je dodao, da se pronađe dogovor koji bi doveo do prijateljstva i koji neće ostaviti nekim novim administracijama u Makedoniji ili Grčkoj u budućnosti “prostor za neku vrstu neugodnosti”.

“Ponavljam da sam kao šef izvršne vlasti spreman sjesti sa svima, uključujući čelnika VMRO-DPMNE-a (Hristijana Mickoskog) kako bi postigli konsenzus o tom pitanju”, rekao je Zaev.

Nema približavanja stavova

U međuvremenu, ni drugog dana debate u makedonskom parlamentu o ustavnim promjenama u skladu s Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslavenske republike, koji su potpisali Zaev i njegov grčki kolega Alexis Tsipras, nema nagovještaja o približavanju stavova vlasti, koja je za promjene, i opozicije, koja se tome protivi.

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi odbio je dozvoliti čelniku najutjecanije opozicijske stranke VMRO-DPMNE, Hristijanu Mickoskom da se obrati zastupnicima.

Xhaferi smatra da je takav zajtjev neosnovan, jer “ne može dozvoliti da se sa skupštinske govornice obraća netko tko nije zastupnik”. Uzalud su predstavnici VMRO-DPMNE-a objašnjavali da takav zahtjev nije presedan i da je takvih slučajevima bilo i ranije.

Za promjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina zastupnika u Sobranju, što znači 80 glasova. Vladajuća koalicija, predvođena socijaldemokratima premijera Zaeva, ima 71 zastupnika.

Sjednica parlamentra nastavlja se danas.

Izvor: Agencije