Zaev predao Sobranju prijedlog sastava nove vlade

Zoran Zaev: Program rada vlade oslikava posvećenost svih političkih partija koje su dio ove koalicije za beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije (EPA)

Mandatar za premijera Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je u srijedu Sobranju prijedlog sastava i program rada nove koalicione vlade.

U parlament je došao sa svih 19 ministara, koliko će imati nova koaliciona vlada njegovog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske Demokratske unije za inegracije (DUI) Alija Ahmetija, umjesto dosadašnjih 26, prenosi Beta.

“Program rada vlade u potpunosti oslikava posvećenost svih političkih partija koje su dio ove koalicije za beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije, temeljito pročišćavanje pravosuđa i provjeru porijekla imovine i novca svih funkcionera”, rekao je Zaev novinarima pred parlamentom, prije nego što je podnio prijedlog i program rada novog kabineta.

Mandatar i lider SDSM-a očekuje da će početkom naredne sedmice Sjeverna Makedonija već imati novu vladu, za koju je predložio “izvanredan sastav kandidata”, te istakao kako vjeruje da “slijedi četverogodišnji neponovljiv pozitivan period za građane i zemlju”.

Prema riječima Zaeva, makedonski građani će dobiti stabilnu, efikasnu i odgovornu vladu, koja će garantirati kontinuitet u provođenju zajedničkih strateških prioriteta – članstva u NATO i Evropskoj uniji, dobrih međususjedskih i etničkih odnosa i unutrašnje kohezije.

Među prioritetima buduće vlade su i borba protiv pandemije korona virusa, nova energija i riješenost u stvaranju dinamičnijeg ekonomskog rasta, održivog razvoja, moderno obrazovanje, efikasna pravna država i snažne institucije, rekao je lider SDSM-a.

Na vlasti od 2017. godine

Zaev je mandat za sastav nove vlade dobio 13. augusta, kada je počeo teći rok od 20 dana da parlamentu dostavi prijedlog sastava i programa vlade.

Novu vladajuću koaliciju čine koalicija SDSM sa albanskom strankomn Besa pod nazivom “Možemo”, u kojoj je još dvadesetak manjih partija, među kojima i stranke svih manjih etničkih zajednica, DUI i Demokratska partija Albanaca (DPA).

Dva najveća koaliciona partnera u novoj vladi, SDSM i DUI, zajedno su na vlasti od juna 2017. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula koalicija “Možemo” osvojila je 46 mandata, a opozicioni VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mjesta.

Najveća albanska partija DUI ima 15 zastupnika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija Levica dva, a DPA jednog zastupnika.

Izvor: Agencije