Zaev poziva Grke da ratificiraju sporazum o makedonskom imenu

Zoran Zaev
U petak je sporazum ratificirao makedonski parlament, a da bi stupio na snagu, isto moraju napraviti Grci (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je svoje grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju

U petak je sporazum ratificirao makedonski parlament.

Da bi sporazum stupio na snagu, isto moraju napraviti Grci. 

“Za grčki parlament imam poruku: naš je parlament smogao snage za ovo i nije nam bilo lako. No, uvjeren sam da će i članovi grčkog parlamenta pronaći dovoljno snage da donesu odluku”, kazao je Zaev na konferenciji za novinare održanoj u Skoplju.

“Za deset dana, čim budemo obaviješteni o rezultatima i ako konstatiramo da je sve u redu, glasat ćemo”, izjavio je prethodno grčki premijer Alexis Tsipras. 

Tsiprasov uzak manevarski prostor

Premda mu treba tek natpolovična većina, Tsipras ima uzak manevarski prostor – 153 od 300 zastupnika. 

Posebno glasovanje o protokolu koji će Makedoniji omogućiti da postane članica NATO-a održat će se “odmah poslije” toga, dodao je grčki čelnik.

“Zajedno s prijateljima iz Republike Grčke, kanimo odbaciti nerazumijevanje i izolaciju”, kazao je makedonski premijer, dodavši da je “uvjeren kako će grčki zastupnici prepoznati povijesni značaj sporazuma”.

“Mi dobivamo prijatelja, a i Grčka stječe prijatelja – Sjevernu Makedoniju”, rekao je Zaev opisavši Grčku kao “jednu od nautjecajnijih država u regiji”. 

Makedonski parlament u petak je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom čime se okončava 27-godišnji spor. 

Za promjenu je glasovalo 81 od 120 zastupnika u parlamentu.

Korištenje imena nakon grčke ratifikacije

Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu kojim je završio 27 godina dugi spor, bojkotirali su glasovanje. 

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum. 

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom “Makedonija” svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. 

Atena se obvezala da će ukinuti veto na početak pristupnih pregovora Skoplja i EU-a kada se riješi pitanje makedonskog imena.

Izvor: Agencije