Oglasi

Zaev: Parlamentarni izbori sljedeće godine, 45 dana prije roka

Premijer Sjeverne Makedonije kaže da je namjera Vlade da pokaže kakav utjecaj imaju Evropska unija i NATO na rast makedonske ekonomije.
Zaev je redovne parlamentarne izbore najavio za 2020.EPA

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio je u utorak da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani sljedeće godine, 45 dana prije redovnog roka.

Kako prenosi portal a1on, rekao je to tokom posjete Velesu, naglasivši da je namjera Vlade da pokaže kakav utjecaj imaju Evropska unija i NATO na rast makedonske ekonomije, kreiranje novih radnih mjesta...

Prema njegovim riječima, strateški cilj Vlade jest priključenje EU-u i očekuje da ta pitanja budu riješena sredinom oktobra, prenosi Tanjug.

'Idemo na redovne izbore'

Kad je riječ o priključenju NATO-u, rekao je da to zavisi od odluke Španije.

Pojasnio je da su države poput Bugarske, Hrvatske ili Rumunije, kada su postajale članice NATO-a, kada su otvarale pristupne pregovore s EU-om, doživljavale "medeni mjesec", koji se, prema njegovim riječima, ne ponavlja.

"Ovo je taj period, za koji mi bukvalno ne možemo očekivati da će se ponoviti. Upravo su to razlozi zašto smatramo da se treba ići na redovne izbore", zaključio je Zaev.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.