Zaev osudio policijsku brutalnost nad Romima

Prisutan porast prijavljenih slučajeva policijske brutalnosti u Sjevernoj Makedoniji (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev osudio je brutalnost policije protiv pripadnika romske zajednice, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na makedonske medije.

Na društvenim mrežama objavljena su dva snimka na kojima se vidi policijska brutalnost protiv pripadnika romske zajednice.

Zaev je istakao da je brutalnost policije protiv Roma koja se vidi na snimku objavljenom na društvenim mrežama za svaku osudu.

On je rekao kako je takav odnos policije prema Romima sramotan i da očekuje brze rezultate unutrašnje istrage, prenosi agencija MIA.

Upeterostručen broj aktivnih slučajeva

Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku prenosi, pozivajući se na podatke javnog pravobranitelja, kako je prisutan porast prijavljenih slučajeva policijske brutalnosti u Sjevernoj Makedoniji, te kako su lani bila tri otvorena predmeta o tome, dok ove godine ih je 15.

Navodi se dalje kako je ova tema postala jako aktuelna u Sjevernoj Makedoniji nakon objave videosnimaka policijskog nasilja nad jednim Romom. Taj slučaj istražuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodi RSE.

„Lani smo tretirali samo tri slučaja policijske brutalnosti, a nažalost ne možemo reći da se taj trend nastavio i u 2020. godini. Samo za ovih devet mjeseci imamo 15 takvih postupaka u kojima se građani žale na rad policajaca“, kazao je za RSE Idžet Memeti, narodni pravobranitelj.

Izvor: Agencije