Zaev optimist u vezi s datumom pregovora s EU-om

Premijer Sjeverne Makedonije vjeruje da je ostalo još nekoliko dana do historijske odluke (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev vjeruje da će ta zemlja u oktobru dobiti podršku Evropske unije da počne pregovore o članstvu.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Plusinfo, rekao je da je optimist kad je riječ o dobijanju datuma za početak pregovora te zemlje s EU-om, i pored suzdržanosti nekih zemalja članica Unije.

“Pratimo šta se dešava. Ima još nekoliko dana do historijske odluke. Moja su očekivanja da ćemo dobiti odluku o početku pregovora”, izjavio je Zaev.

Unutrašnja pitanja Unije

Kako navodi, zna da neke od zemalja članica EU-a imaju svoje argumente u vezi s tim pitanjem, ali, kako kaže, riječ je o unutrašnjim pitanjima, nevezanim za Sjevernu Makedoniju.

“Debata koju vodi Francuska odnosi se na reforme i budućnost EU-a. Poštujemo te stavove i vjerujemo da možemo pomoći i doprinijeti. Svjesni smo da će u zaključcima o početku pregovora postojati i odredbe koje se odnose na provođenje sporazuma s Grčkom i Bugarskom”, kazao je on i dodao da je to i logično očekivati.

Zaključio je da, i pored te debate, ostaje optimističan da će Sjeverna Makedonija dobiti odluku o početku pristupnih pregovora s Unijom.

Izvor: Agencije