Zaev: Od Evropske unije i Merkel zavise vanredni izbori

Šef makedonske vlade očekuje pozitivnu poruku tokom sastanka s Merkel (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u utorak da će odluka o tome hoće li biti rekonstruirana vlada ili raspisani prijevremeni parlamentarni izbori u toj državi zavisiti od odluke Evropskog vijeća o dodjeli datuma za pregovore s Evropskom unijom, kao i od stava njemačke kancelarke Angele Merkel.

Sljedećeg četvrtka sastat će se s njemačkom kancelarkom i u fokusu njihovog razgovora bit će dobijanje datuma Sjeverne Makedonije za pregovore s EU-om, prenosi agencija MIA.

“Bitno je da Evropska unija zna da je atraktivna za nas jer je uvijek pokazivala mudrost u provođenju unutrašnjih reformi, ali i zbog toga što je uvijek bila fokusirana u procesu privlačenja novih država kandidata. Ova motivacija za nas je jako važna”, rekao je Zaev.

Šef makedonske vlade očekuje pozitivnu poruku tokom sastanka s Merkel jer, kako je naveo, sve druge države nemaju nikakvu dilemu ni argument protiv utvrđivanja datuma za pregovore sa Sjevernom Makedonijom.

Protivljenje kancelarke u Bundestagu

Nakon predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji i tijesnog rezultata između kandidata vladajuće koalicije i kandidatkinje opozicijskog VMRO-DPMNE-a Zaev je obećao rekonstrukciju vlade jer su, prema njegovim riječima, izborni rezultati pokazali nezadovoljstvo građana zbog načina rada aktuelne vlade i institucija.

U međuvremenu, i pored bezuvjetne preporuke Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom, Merkel se u njemačkom Bundestagu usprotivila otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i najavila takvu mogućnost najranije u oktobru.

Imajući u vidu sve dublju političku krizu u Albaniji, sve je manje izvjesno da će Tirana dobiti datum za početak pristupnih pregovora s EU-om.

U slučaju Sjeverne Makedonije ne postoje precizna saznanja, ali u prijedlogu zaključaka za sljedeći sastanak Evropskog vijeća nema informacije o datumu za pregovore s tom državom.

Zaev je prošle sedmice najavio da će vratiti premijerski mandat i zahtijevati prijevremene izbore ako Sjeverna Makedonija ne dobije datum za pregovore u junu ili julu.

Izvor: Agencije