Zaev očekuje da EU održi obećanje i počne pregovore u oktobru

Zoran Zaev: Posvećenost ka proširenju potvrdit će da je regija od strateškog interesa za Evropsku uniju (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev očekuje kako će Evropska unija održati obećanje i pružiti jasnu podršku za početak pregovora sa njegovom državom u oktobru.

On smatra kako reforme u EU mogu ići paralelno s procesom prijema država Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug pozivajući se na portal Plusinfo.

“Takva odluka će potvrditi kredibilitet EU-a u regiji i to će biti poruka za države kandidate da nastave s reformama u ostvarivanju evropskih standarda, kao i ohrabrenje za politiku koja će donijeti prosperitet, demokratiju i stabilnost u regiji”, naglasio je makedonski premijer.

Dodao je kako postoji razumijevanje i podrška debati o reformiranju EU-a, ali i kako je uvjeren da se taj proces može odvijati paralelno s procesom pregovora o proširenju s državama Zapadnog Balkana.

Zaev je zaključio kako će posvećenost ka proširenju potvrditi da je regija od strateškog interesa za EU.

Bugari bez novih uvjeta

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva istakla je kako njena država neće postavljati nove uvjete Sjevernoj Makedoniji za početak pregovora s EU-om, navodeći kako je poštivanje dobrosusjedskih odnosa njihov jedini uvjet, prenosi televizija Telma.

Ona je podsjetila kako je mnogo puta do sada rekla da žali što još nisu otvoreni pregovori EU-a sa Skopljem i potvrdila kako je Bugarska jedna od država koja se zalagala za početak pregovora u oktobru.

“Dobrosusjedski odnosi su uvjet na putu Sjeverne Makedonije ka EU. U tom smislu, Bugarska ne postavlja nove uvjete”, rekla je Zaharieva na Samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju, u sklopu Berlinskog procesa.

Na pitanje zašto su se ona i bugarski premijer Bojko Borisov umiješali u diskusije o historijskim ličnostima koje trebaju voditi historičari obje države, Zaharieva je kazala kako je to posljedica lošeg iskustva iz prošlosti, kada su se političari poigravali historijom.

“Kada političari zloupotrebljavaju historijsku istinu dolazi se do tačke da dvije najbliže države nemaju političke kontakte, niti političku povezanost”, rekla je šefica bugarske diplomatije.

Izvor: Agencije