Zaev obavlja konsultacije, nije podnio ostavku

Zoran Zaev
Glasnogovornik Vlade kaže da Zaev ima konsultacije s različitim osobama, a ako bude novosti, javnost će biti obaviještena (Reuters)

Talijanska novinska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore Europske unije u Bruxellesu, da je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio ostavku, ali je glasnogovornik Vlade Muamet Hoxha to demantirao za Net.pres, prenosi FoNet.

Hoxha je rekao kako su upoznati s informacijom koju je objavila Ansa, ali je nije potvrdio, rekavši da Zaev sada ima niz važnih razgovora.

“Premijer ima konzultacije s različitim osobama na raznim razinama, a bude li nekih novosti, podrazumijeva se da će mediji i javnosti biti obaviješteni”, rekao je Hoxha, kako prenosi FoNet.

Makedonski mediji u petak su objavili da je bugarski premijer Bojko Borisov savjetovao Zaeva da ne podnosi ostavku zbog toga što Europska unija nije odobrila početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Juncker: Historijska greška

Čelnici Europske unije prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o članstvu u Uniji, prenio je ranije Tanjug.

Dvije zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju EU-u, ali je Europska komisija inzistirala da budu ispunjeni svi kriteriji, prenosi AP.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron odbio je odobriti ijednoj novoj državi da pristupi u EU dok se procedure proširenja ne unaprijede, a Nizozemska se protivila kandidaturi Albanije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u petak kako je neotvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom “povijesna greška”.

“Ovdje nije riječ o tome jesu li zemlje spremne ući u EU nego jesu li kandidati ispunili uvjete za početak pregovora. Mnoge su zemlje mislile da nije bilo te spremnosti. Mislim da je to povijesna greška”, rekao je Juncker.

Upitan znači li takva odluka EU-a i “kraj proširenja” i kakve bi to posljedice moglo imati, upozorio je da je riječ o kredibilitetu EU-a.

“Ako je ovo kraj proširenja, morat ćemo se suočiti s oštrim kritikama jer smo ohrabrivali te zemlje, pomagali im i posjećivali ih i davali javna obećanja. Ako želimo da nas poštuju, moramo održati obećanja”, zaključio je odlazeći predsjednik Europske komisije.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da su i Sjeverna Makedonija i Albanija spremne početi pristupne pregovore s EU-om, ali da za to nisu spremne neke od zemalja članica Unije.

Tusk: ‘Ne odustajte’

“Obje su zemlje spremne i imaju pravo početi pristupne pregovore već danas. Nažalost, nisu spremne neke zemlje članice. Zato nismo došli do dogovora. Mislim da je to greška”, ocijenio je Tusk.

Predsjednik Europskog vijeća, vidno razočaran neuspjehom postizanja jedinstvenog dogovora, poručio je “albanskim i makedonskim prijateljima da ne odustaju”.

Ocijenio je da je EU kompleksan politički entitet kojem je nekad potrebno mnogo vremena da donese odluku.

“Vi ste učinili svoj dio posla, mi svoj nismo. Vjerujem, bez svake sumnje, da ćete jednog dana postati punopravnim članicama EU-a”, zaključio je Tusk.

Izvor: Agencije