Zaev: Neprihvatljivo strateško partnerstvo sa EU umjesto članstva

Zoran Zaev
Možemo dokazati da ćemo uvesti Evropu ovdje, rekao je Zoran Zaev (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je kako još nema službene potvrde da će predsjednik Francuske, Emmanuel Macron, posjetiti tu zemlju u studenom, kako su to ranije javili neki albanski mediji, prenosi Tanjug.

Zaev je u intervjuu za TV Alsat, rekao da postoji službena inicijativa za posjet francuskog kabineta i da tek slijede komunikacije dvaju kabineta, navodi agencija.

Albanski mediji objavili su u ponedjeljak, pozivajući se na diplomatske izvore, kako se očekuje da će Macron idućeg mjeseca posjetiti Sjevernu Makeodniju i Albaniju.

Sam Macron je rekao tijekom izjave nakon što je blokirao otvaranje pregovora s tim zemljama, da će se sastati sa Zaevom i albanskim premijerom Edi Ramom.

Čini se da je cilj Macronovog dolaska u Skoplje i Tiranu da pokaže kako je europska perspektiva za Sjevernu Makedoniju i Albaiju otvorena te da će Francuska pomoći da taj cilj bude ostvaren, navodi Tanjug.

Zaev: Macron rekao da ‘EU nije spremna’

Zaev tvrdi da razlog za odbijanje Sjeverne Makedonije i Albanije za dobivanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu te zemlje u EU-u nije razlog Skoplje i da bi to, kako je rekao, svima trebalo biti jasno.

Dodao je da je Macron svoj stav o proširenju priopćio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel još u srijedu u Toulouseu, na zajedničkoj sjednici vlada dviju zemalja.

Zaev kaže da je Macron tada rekao Merkel da “EU nije spremna”.

Premijer Sjeverne Makedonije rekao je i kako nije prihvatljiva ideja da njegovoj zemlji umjesto članstva u Europskoj uniji bude ponuđeno strateško partnerstvo.

“Nećemo prihvatiti drugu raspravu, kao na primjer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva u EU-u”, rekao je u ponedjeljak navečer Zaev u intervjuu Televiziji Alsat M, kako prenosi Beta.

Zaev je tako odgovorio na pitanje kako komentira razmišljanja predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da bi se nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU-u moglo ponuditi strateško partnerstvo.

“Zašto nije prihvatljiva ideja predsjednika Macrona? Mi ćemo proći sigurno sedam do osam godina u pregovorima po poglavljima. To znači da ćemo postati punopravna članica EU-a nakon što se reformiramo i iznutra, a tome će pomoći pristupni proces i zatvaranje poglavlja”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Conteov poziv na sastanak

Zaev je dodao kako vjeruje da će Macron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces eurointegracija njegova zemlja treba započeti kako je dogovarano.

“Taj signal ne treba meni. To će biti signal za naš narod. Da zadržimo i da održavamo motivaciju. Tu motivaciju moramo zadržati i zbog podrške 27 zemalja članica EU-a koje su imale kristalno jasan stav da smo zaslužili otvaranje pregovaračkog procesa”, rekao je Zaev intervjuu emisiji “360 stepeni” tv Alsat M.

Povodom informacije da postoji inicijativa Italije da pitanje Sjeverne Makedonije vrati na dnevni red EU-a već u studenom na Vijeću za opće poslove, Zaev je rekao kako je dobio poziv talijanskog premijera Giuseppea Contea da se sastanu 29. listopada i razgovaraju o toj inicijativi koju su, kako je naveo, podržali i drugi premijeri.

Izvor: Agencije