Zaev: Neprihvatljiva promjena Ustava zbog imena Makedonije

'I Makedoniji i Grčkoj potrebno je ohrabrenje, ali ne i pritisak', rekao je Zaev nakon sastanka s njemačkom kancelarkom (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev odbacio je kao neosnovane grčke tvrdnje da Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema Grčkoj, preneo je Dojče vele.

U intervjuu za nemački list Špigl on je, kako se navodi, u odnosu na moguće teritorijalne pretenzije, na koje upozorava Grčka, u šali rekao da su “jedine pretenzije iz Makedonije usmerene prema grčkim plažama”.

Makedonska okupacija grčkih plaža

“Da, mi volimo na leto da okupiramo lepe grčke plaže i ostrva. Više od milion Makedonaca svake godine putuje u Grčku, tamo trošimo naše pare, volimo Grčku, ima mnogo kontakata među biznismenima i turistima. Ali, iskreno, nermamo nikakve druge okupacijske namere”, rekao je Zaev.

Razgovor sa Zaevim je vođen u Berlinu nekoliko sati nakon sastanaka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na pitanje da li Vlada Nemačke treba da aktivnije učestvuje u pregovorima Makedonije i Grčke o imenu on je rekao da misli da je obema stranama potrebno ohrabrenje, ali i da vršenje pritiska na bilo koju stranu nije ispravan put.

“Niko ne može da nam oduzme samostalnu i suverenu odluku o imenu”, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, za Makedoniju su neprihvatljivi grčki zahtevi za promenu Ustava (kako bi se potvrdila promena imena), kao ni ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

Promjena imena u Ustavu nije dostojanstvena

“Ovo ime je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakav razlog za zahtev da ime menjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno”, rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, Grčkoj je potreban poverljiv partner, a ne partner bez dostojanstva.

“Ustav može da se promeni, ali da se te izmene ponovo promene. Najvažnija garancija za Grčku je da rešenje za spor o imenu bude održivo. To se pravi međunarodnim dogovorima, koji će biti ratifikovani i koji će važiti u međunarodnim organizacijama”, rekao je Zaev. 

Takođe je rekao da ne može da zamisli neuspeh pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije.

“Ne želim ni da pomislim da neće biti rešenja za spor o imenu. Moramo da rešimo ovaj spor, zato što samo tako možemo da se razvijamo, da se integrišemo u EU i postanemo napredna država sa vladavinom prava. To je dobro za ceo region. Neuspeh je nezamisliv za Makedoniju, celi region i donekle i za EU”, rekao je Zaev u intevjuu za Špigl koji prenosi Dojče vele.

Izvor: Agencije